Emeklilikte Çift Maaş Dönemi Sona Mı Eriyor?
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli bir gelişme gündemde. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kapsamında hem emekli maaşı hem de çalıştıkları iş yerinden maaş alanların bu ayrıcalığı sona erebilir. Peki kimler çift maaş alamayacak? Yeni emeklilik düzenlemesi kimleri kapsıyor? İşte tüm detaylar...

Halihazırda emekli olan kişiler, Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışabiliyor ve hem emekli maaşlarını hem de iş yerinden aldıkları maaşlarını birlikte alabiliyor. Ancak bu uygulamanın ilerleyen dönemlerde sona ereceği belirtiliyor.
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, SGDP’nin detaylarını ve kimleri kapsayacağını anlattı.

SGDP, emekli maaşı kesilmeden özel sektörde çalışmak isteyen emekliler için uygulanan bir sistemdir. Bu kişilerden, çalıştıkları maaş üzerinden hem işçi hem de işveren primi kesilir. Bu sayede emeklilik hakkı kaybedilmeden çalışma imkanı sağlanır.

Emin Yılmaz’ın açıklamalarına göre, emekli olduktan sonra şirket ortağı olanlar veya esnaflık yapanlardan emekli maaş kesintisi yapılmamaktadır. 2016 öncesinde uygulanan kesinti, bu tarihten itibaren kaldırıldı.

Emekli bireylerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya başlaması halinde ise emekli maaşlarının kesilmesi gerekiyor. Bu kişiler maaşlarını alabilmek için emekli aylıklarını durdurmak zorundalar.

1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan kişiler için emeklilik şartları değişti. Bu kapsamda kadınlar için emeklilik yaşı 58, erkekler için ise 60’tan başlayarak, 65’e kadar uzayabiliyor. 7200 prim günü şartı da getirildi.
Ekim 2008 sonrası işe başlayan ve emekli olan kişiler, yeniden bir işte çalışmaya başladığında emekli maaşları kesiliyor. Bu kişilere SGDP değil; kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi uygulanıyor. Çalışma sona erdiğinde ise yeni maaş, yapılan hizmet süresi de dikkate alınarak tekrar hesaplanıyor.

Örnek 1:
1969 doğumlu, Ekim 2008’de ilk defa sigortalı olmuş bir erkek çalışan, 7200 günü doldurmuşsa 60 yaşında yani 2029’da emekli olabilir.
Örnek 2:
1990 doğumlu, Ekim 2008’de sigortalı olmuş bir çalışan prim gününü 2028’de doldursa bile 60 yaşını 2050’de tamamlayacağı için 2050’de emekli olabilir.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, “Emeklilik şartları kişiden kişiye parmak izi gibidir. Ara verilmeden çalışılması büyük önem taşıyor. Aksi halde yaş sınırı ileriye atılır ve emeklilik gecikir.” uyarısında bulundu.
Ayrıca, anayasa ve iş kanunlarının vatandaşa tanıdığı çalışma hakkının, ileride yasal düzenlemelerle sınırlandırılabileceğini de belirtti.