Çalışan kadınlar için erken emeklilik fırsatı! 3600 gün detayı...
Her sigortalının emekliliğe hak kazanabilmesi için prim günü, yaş (EYT kapsamındakiler hariç) ve sigortalılık süresi gibi şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ancak, çalışan kadınlar, iş ve ev yaşamını bir arada yürütmek zorunda kaldıklarından, hayatlarının bazı dönemlerinde iş yaşamına ara verebiliyorlar. Başta doğum olmak üzere çeşitli nedenlerle çalışma hayatına ara veren kadınlara emeklilik için bazı kolaylıklar sağlanıyor. İşte kadınların erken emeklilikten yararlanması için aranan şartlar...
Haberin Devamı
/

Her sigortalının emekli olabilmesi için prim günü, yaş (EYT kapsamındakiler hariç) ve sigortalılık süresi gibi koşulları yerine getirmesi gerekiyor.
/

Ancak çalışan kadınlar, hem iş hem ev hayatını bir arada yürütürken hayatlarının belirli dönemlerinde çalışmaya ara verebiliyor.
Haberin Devamı
/

Bu ara verme durumu genellikle doğum nedeniyle de olabiliyor. Böyle bir durumda, sigortalılık süresi ve yaş şartları tamamlansa bile prim günü eksik kalabiliyor. İşte bu noktada, annelere prim günü eksiğini çocukları üzerinden tamamlama imkanı sunuluyor.
STAJIN ÖNEMİ
/

Sigortalı kadınlar doğum borçlanması yaparak emeklilik sürecinde prim ve zaman kazanabiliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ancak, doğum borçlanması yapılabilmesi için doğumun sigortalı olduktan sonra gerçekleşmiş olması şartı aranıyor.
/

Bunun bir istisnası staj sigortasıdır. Normalde, staj süresi emeklilik hesabına dahil edilmez.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Fakat doğum borçlanmasında staj süresi geçerli sayılır. Bu nedenle, anneler staj başlangıcından sonra doğum yapmışlarsa, bu doğumları en fazla 3 çocuk için borçlanabiliyorlar.
/

Bu borçlanma, sigorta başlangıç tarihini öne çekerek daha erken emekli olma şansı da sunabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
HER ÇOCUK İÇİN 720 GÜN
/

Kadın sigortalılar, 3 çocuğa kadar borçlanarak toplamda 2 bin 160 gün (her çocuk için 720 gün) prim kazanabiliyor.
/

Sigortalı kadının, doğumdan sonraki 8 haftalık süresi (çoğul gebeliklerde 10 hafta), doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmışsa, doğum sonrası izin dönemiyle birlikte 2 yıllık sürenin tamamını borçlanabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu borçlanma, en fazla 3 kez ve 2’şer yıllık dönemler halinde (toplamda 6 yıl) yapılabilir.
/

Bu yıl, en düşük doğum borçlanması bedeli günlük 213,36 TL’dir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Buna göre 1 çocuk için (720 gün) 153 bin 619 TL, 2 çocuk için (1440 gün) 307 bin 238 TL ve 3 çocuk için (2 bin 160 gün) 460 bin 857 TL ödeme yapılması gerekiyor.
ESNAF ANNEYE DE İMKAN
/

Önceden yalnızca SSK’lı kadınlar doğum borçlanması yapabiliyordu, fakat artık memur ve esnaf anneler de bu haktan yararlanabiliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ayrıca, evlat edinen anneler ile çocuğunu evlatlık veren anneler de doğum borçlanması yapma hakkına sahip.
/

Kadın sigortalılar, 2 yaşını geçmemiş evlat edindikleri çocukları için doğum borçlanması yapabiliyor ve borçlanma, evlat edinme tarihinden itibaren başlıyor. Benzer şekilde, doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren anneler de bu haktan yararlanabiliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
ENGELLİ ÇOCUK DURUMU
/

Sürekli bakıma muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan kadınların erken emeklilik imkanı bulunuyor. Bu durumda olan kadınlar için, 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her gün, 1,25 gün olarak hesaplanıyor.
/

Çocuğun bakımını üstlenen kadınların primi artarken, emeklilik yaşı da öne çekiliyor. 1 Ekim 2008’den itibaren, prim ödeme gün sayılarının dörtte biri emeklilik yaşından düşülüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
3600 GÜN KOŞULUYLA
/

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve EYT kapsamında yeterli primi olmayan kadınlar, 3600 gün ve 15 yıl sigortalılık süresiyle emekli olabiliyor. Bu şekilde emekli olanlar için sigorta başlangıç tarihine göre 50-58 yaş arası şartı aranıyor.
/

Bu yaş şartı, kadınların erkeklerden daha erken emekli olmasını sağlıyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan kadınlar ise 58 yaş ve 4500 gün prim ile 25 yıllık sigortalılık süresine tabi olarak daha düşük primle emekli olabiliyor.