Alman devlerine Türkiye'den kötü haber! Tablo değişti! Çin markaları öne mi geçiyor?
Pandemi sonrası Türkiye otomotiv pazarı büyük bir dönüşümden geçiyor. 2020’den 2024’e kadar geçen dönemde pazara 17 yeni marka daha giriş yaptı. Bu süreçte İtalyan, ABD’li ve Japon markaların pazar payları azalırken, Fransız, Çinli ve Güney Koreli markalar yükselişe geçti. Pazar payları yüzde 13,6’ya ulaşan Çinli markalar, birçok ülkeyi geride bırakarak Alman markaların ardından üçüncü sıraya yükseldi.
Haberin Devamı
/

Covid-19 pandemisi sonrasında, Türkiye dahil birçok ülkede otomotiv sektörü büyük değişimlerle karşılaştı.
/

Tüketici alışkanlıklarının dönüşmesiyle birlikte; yazılım ve teknolojiye yatırım yapan, alternatif yakıtlı araçlara yönelen ve ekonomik durgunluğu yönetebilen üreticiler pazar paylarını hızla artırdı.
Haberin Devamı
/

Bu sürece uyum sağlayamayan firmalar ise pazarda gerileme yaşadı.
/

Türkiye, otomotiv sektöründe bu dönüşümü en hızlı deneyimleyen ülkelerden biri oldu ve son dört yılda pazarda çok ciddi değişiklikler meydana geldi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu değişimi net bir şekilde gösterebilmek amacıyla, 2020 yılı sonu ile 2024’ün Ocak-Eylül dönemine ait otomobil ve hafif ticari araç verilerini karşılaştırdık.
/

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, 2020'de yalnızca 46 marka araç satışı yaparken 2024'ün üçüncü çeyreği itibarıyla bu sayı 63’e yükseldi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ayrıca, 2020’de sadece 2.797 olan elektrikli araç sayısı bugün 146 bine ulaştı. Hibrit araçların sayısı ise 33 binden 330 bine çıktı, dizel araçlar ise aynı seviyede kaldı.
İLK 3 ÜLKELER ARASINDA İTALYA YERİNİ KAYBETTİ
/

Ülkelerin markalarının pazar paylarına bakıldığında önemli değişimler göze çarpıyor. 2020’de Türkiye otomotiv pazarında en yüksek pay yüzde 22,43 ile Fransız markalarındayken, ardından yüzde 19,79 ile Alman ve yüzde 18,04 ile İtalyan markaları geliyordu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

2024'ün üçüncü çeyreği itibarıyla ise Fransız markalar pazar paylarını yüzde 26,52'ye çıkarırken, Almanların payı yüzde 18,77'ye geriledi ve İtalyan markaların yerini yüzde 13,66 ile Çinli markalar aldı.
JAPON MARKALARDA TEK HANELİ SEVİYELER
/

Dört yıllık süreçte, İtalyan, ABD'li, Japon ve Alman üreticilerin pazar payı düşerken, Fransız, Güney Koreli ve Çinli üreticiler pazar paylarını artırdı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

FIAT’ın yerli üretim gücü sayesinde 2020’de 137 bin adet yıllık satışla öne çıkan İtalyan markalar, 2024’ün üçüncü çeyreği itibarıyla pazar paylarını yüzde 18,04'ten yüzde 12,25'e düşürdü. ABD'li üreticiler yüzde 11,96’dan yüzde 8,8’e, Japon üreticiler ise yüzde 11,15’ten yüzde 9,05’e kadar geriledi.
TOGG İLE TÜRKİYE’YE YENİ BİR PAZAR GÜCÜ
/

Pandemiden bu yana geçen dört yıllık süreçte Türkiye de Togg markasıyla pazarda yerini aldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ocak-Eylül 2024 döneminde, Togg 17.049 adet T10X SUV model otomobil teslim ederek otomobil ve hafif ticari araç pazarından yüzde 2, binek otomobil pazarından ise yüzde 2,5 pay elde etti.
ÇİNLİ BYD VOLKSWAGEN’İ TÜRKİYE’DE GEÇEBİLİR Mİ?
/

Geçtiğimiz hafta dünya gündeminde Volkswagen’in Çin pazarında Çinli BYD tarafından geçilmesi dikkat çekmişti. Volkswagen’in Türkiye’de en çok satan Alman markası olmasına rağmen, Alman markaların genel pazar payı 2020’den bu yana yaklaşık 1 puan düşerek yüzde 18,77’ye geriledi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Aynı dönemde Çinli üreticiler yüzde 13,66 pazar payına ulaştı. Eğer ek gümrük vergileri olmasaydı, bu oran yüzde 15’in üzerine çıkabilirdi.
/

Çinli markalar, Güney Koreli, Japon, ABD'li ve İtalyan üreticileri geçerek üçüncü sırada yer aldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Çinli BYD'nin Türkiye’ye yatırım kararının ardından agresif büyüme hedefleriyle Alman markalar karşısında daha fazla pazar payı kazanabileceği öngörülüyor.
/
