Flormar 120 işçiyi çıkardı, iddia: Sendikalı oldukları için
Kozmetik firması Flormar'ın Gebze'deki fabrikasındaki işlerinden sendikalı oldukları için işten çıkarılan çoğu kadın 120 işçi, 17 Mayıs'tan bu yana yürüttükleri eylemle işlerini geri istiyor. İşçilerden 70'i, arkadaşlarının anlattığına göre, ilk anda çıkarılanlara alkışlayarak destek verdikleri için Ramazanın ilk gününde kovuldular. İşveren firma ise işçileri suçlayarak, "hiçbir yasal dayanak olmaksızın ve çalışma kanununa aykırı biçimde iş durdurma, işyerini işgal etme, üretimi durdurma, iş başında olan çalışanları yasa dışı eyleme teşvik etme ve hatta şiddet kullanma gibi girişimlerde bulunduklarını" öne sürdü.
Gebze Organize Sanayi Sitesi’nde kozmetik bakım ürünleri fabrikası Flormar’da işçilerin sendikalı olmasıyla birlikte işten çıkarmalar başladı. Petrol-İş Sendikasının iş yerinde yetki almasının ardından ilk olarak çoğunluğu kadın 20 işçi işten atıldı. Takip eden günlerde de işçilerin çıkarılmaya devam etmesiyle işinden olanların sayısı 120'yi buldu. İşçiler, çay molasında çıkarılan arkadaşlarına destek verenlerin bile çıkarıldığını ya da istifaya zorlandıklarını anlattı. Üstelik İş Kanunu’nun 25/2. Maddesi gerekçe gösterilerek atılan işçilere, iddiaya göre firma tazminat da ödemedi.
Sendikalı oldukları için tazminat bile ödenmeden işinden olduklarını belirten çalışanlar ise, fabrikanın önünde 17 Mayıs'tan bu yana sürdürdükleri eylem ile işlerini geri istiyor. "Atılan işçiler geri alınsın", "Zafer direnen işçinin olacak", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atan işçiler, sendikalı oldukları ya da fabrikadaki sendika örgütlenmesinin başını çeken ve işten çıkarılan arkadaşlarına alkışla destek verdikleri için işten çıkarıldıklarını veya istifaya zorlandıklarını anlatıyor.
Doğum hastanesinde çalışıyorlardı, hamile kalınca işten çıkarıldılar
Petrol-İş: 'Yeterli çoğunluğu sağladık'
İşe girdikleri tarihten bu yana maaşlarının hiç artırılmadığını, haksızlıklara maruz kaldıklarını, bu nedenle de Petrol-İş Sendikası'nda örgütlendiklerini anlatan işçiler, anayasal haklarını kullandıklarını vurguluyor. Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz de işçilere destek vermek için fabrikanın önünde. Ocak ayında fabrikada sendikalaşma sürecinin başlamasından itibaren sorunların baş gösterdiğini anlatan Akyüz, Çalışma Bakanlığı'ndan işyerinde yetkili sendika olduklarına dair onay almalarının ardından da işten çıkarmaların başladığını ifade etti. Akyüz, "5 ay önce başlayan bir örgütlenme çalışması neticesi, bir aylık bir çalışmanın ardından, biz burada yeterli yasal çoğunluğu sağladık. Yasal çoğunluğu sağladıktan sonra da işverenin ilk tepkisi, sendikalı olan ve sendikalı olduklarını duyduğu, gördüğü, inandığı arkadaşları işten çıkarmak oldu. Bu Mart'ın sonunda başladı, Nisan'da da devam etmiştir" dedi.
İşten çıkarmalara devam ediyor
Ramazanın ilk gününden itibaren çıkarmalar başladı
Akyüz, işçilerin fabrika önündeki eylemlere de tazminatlarının ödenmemesi üzerine başladığına dikkat çekerek, "Ramazan'ın birinci gününde sadece arkadaşlarına alkışla destek veren, selam veren 70'e yakın arkadaşı işten çıkarmıştır. Ramazan'ın 1'i itibariyle hemen hemen her gün fabrikadan işçi çıkarmıştır" diye konuştu.
İşveren firmadan yazılı açıklama
Flormar markasını üreten işveren firma Kosan Kozmetik Sanayi ve Ticaret A.Ş'den de yazılı açıklama yapıldı. İşçilerin hukuk dışı davranmakla suçlandığı açıklamada, sendikanın yetki elde edecek sayıya ulaşmadığını öne sürüldü. Firmanın yazılı açıklaması şöyle:
"Daha önce de açıkladığımız üzere, Kosan Kozmetik ile Petrol-İş Sendikası arasında 12 Nisan 2018'de başlayan ve hala devam eden hukuki bir süreç bulunmaktadır. Her zaman yasalarla uyumlu biçimde faaliyetlerini sürdüren şirketimizin hukuki süreci etkilememek adına takındığı saygılı tutum maalesef istismar edilmiştir.
Bilindiği ve yasalarımızda belirtildiği üzere, işyerlerinde sendikanın kesin yetki belgesi alabilmesi ve işveren ile toplu görüşmeye taraf olabilmesi için işyerlerinde toplam çalışan sayısının en az yarısından fazlasını üye kaydetmesi ve ilgili hukuki sürecin tamamlanmış olması gerekir.
Petrol-İş Sendikası 30 Mart 2018'de Çalışma Bakanlığına başvurarak 157 üyesi olduğunu bildirmiş ve yukarıda sözü geçen şartı sağladığını iddia etmiştir. Bu iddia doğru değildir. Yaklaşık 50 yıldır sektörünün önde gelen ihracatçılarından ve işverenlerinden biri olan şirketimiz Kosan Kozmetik, toplamda 1.500'e yakın çalışanı ile büyük bir iş ailesidir. Buna ek olarak, sadece üretimimizi gerçekleştiren Kosan Kozmetik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin de 30 Mart 2018'de toplam çalışan sayısı 379'dur. Hiç şüphesiz belirttiğimiz bu rakamlar hukuki sürece belgeleri ile birlikte dahil edilmiştir.
Yetki belgesi alınmamış olmasına rağmen, geride bıraktığımız 3 hafta boyunca, bazı kişilerin Türkiye Cumhuriyeti İş Kanununa aykırı biçimde iş durdurma, işyerini işgal etme, üretimi durdurma, iş başında olan çalışanları yasa dışı eyleme teşvik etme ve hatta şiddet kullanma gibi girişimleri ile karşı karşıya kaldık. Bu olaylar ülkemizin güvenlik güçleri şahitliğinde yaşanmış, yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınmış ve ilgili hukuki süreç içerisine dahil edilmek üzere yasal mercilere teslim edilmiştir.
Böylesi bir manzara içerisinde bir yandan iyi niyetimizi muhafaza ederken, öte yandan da tüm Kosan Kozmetik iş ailesinin güvenliğini ve huzurunu korumakla yükümlü olduğumuz için bu tip yasa dışı eylemlerde bulunan kişilerin iş akitlerine son vermek durumunda kaldık. Yasal dayanağı olmayan bu eylemler kamuoyuna çarpıtılarak ve haksız biçimde işten çıkarılma olarak yansıtılmaktadır. Hatta bazı çalışanlarımızın iddia edildiği gibi baskı altında kalmadan kendi rızaları ile ve yazılı biçimde gerçekleştirdikleri istifalar dahi işten çıkarılma olarak gösterilmeye başlanmıştır."
Çalışanlarının yüzde 80'den fazlasının kadın olduğu belirtilen açıklamada, çıkarılanlar arasında kadın işçilerin fazla olmasının nedeninin de bu olduğu belirtildi. Çıkarılan işçilere, yasanın emrettiği tüm ödemelerin yapıldığı beyan edilen firmanın açıklamasında, "Kosan Kozmetik'in yasalara uygun olarak yürütülen sendikal faaliyetlere karşı olumsuz bir görüşü bulunmadığı ve bulunmayacağı gibi, hala sektörünün önde gelen işverenlerinden birisi olduğu unutulmamalıdır" ifadesine yer verildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri
Dünyanın en değerli otomobil üreticileri açıklandı! 2 Türk Şirketi de listede
MEVDUAT FAİZİ 2025 | Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi mevduat faizlerinde son durum! 100 Bin ve 500 Bin TL'nin Getirisi Ne Kadar?
Türkiye'nin en çok konut satılan ilçesi belli oldu! 67 ili geride bıraktı...
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!