FLAŞ HABER | Emeklilik günü sayanlar için yeni müjde yolda mı? Uzman isimden heyecanlandıran açıklama
EYT'den yararlanamayan milyonlarca vatandaş hükümetten gelecek ikinci bir müjdeli habere gözlerini çevirdi. EYT mi kademeli emeklilik tartışmaları sürerken milyonlarca vatandaşı heyecanlandıracak açıklama uzman isimden geldi... İşte merakla beklenen olası taslağın detayları...
Haberin Devamı
/

Türkiye'de emeklilik hakkı kazanmak isteyen bireylerin, yasada belirlenen prim gün sayısını ve yaş şartını yerine getirmesi gerekmektedir.
/

1999 yılında İşsizlik Sigortası Kanunu'nun uygulanmaya başlamasından önce herhangi bir yaş sınırı bulunmuyordu.
Haberin Devamı
/

tgrthaber'de yer alan habere göre, Yasa öncesinde, kadınların emekli olabilmesi için 20 yıl, erkeklerin ise 25 yıl sigorta süresini tamamlaması gerekiyordu.
/

Ancak, 1999 yılında yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlar için bir mağduriyet oluştu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Prim günleri ve sigortalılık süreleri tam olmasına rağmen emekli olamayanlar, "Kademeli emeklilik yasası çıkacak mı?" sorusuna yanıt arıyor.
Kademeli Emeklilikten Kimler Yararlanabilir?
/

Kademeli emeklilikten yararlanmak isteyenlerin belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Buna göre, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3 bin 600 prim gün sayısını doldurmak önemlidir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

8 Eylül 1999 öncesinde, kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında emekli olabiliyordu. 2014 yılından sonra ise kademeli yaş sınırı devreye girdi.
/

Buna göre, kadınlarda yaş sınırı 58, erkeklerde ise 60 olarak belirlendi. 4447 sayılı yaş sınırı getiren yasa yürürlüğe girmeden önce emekliliğe iki yıl veya daha az süresi kalan sigortalıların hakları korunmuştu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ancak, emeklilik şartlarını sağlayamayanlar için prim ödeme gün sayıları ve yaş sınırları kademeli olarak artırıldı.
1999 Öncesi Kısmi Emeklilik Şartları Belli Oldu
/

1999 öncesinde sigortalı olan kişilerin emeklilik için yaş sınırı, prim gün sayısı ve sigortalı işe başlama tarihi gibi şartları sağlaması gerekmektedir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu nedenle, 1999 yılında yaş, cinsiyet, sigorta başlangıcı ve prim gün sayısına göre emeklilik şartları değişiklik göstermektedir.
2000 Sonrası Kısmi Emeklilik Nedir?
/

2000 sonrası emeklilikte, sigortalının Bağ-Kur, SSK veya Emekli Sandığı hizmet kollarından hangisine bağlı olduğu büyük önem taşımaktadır. Yaş ve prim gün sayısı da bu hesaplamada dikkate alınmaktadır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
2000 sonrası emeklilik için belirlenen şartlar şu şekildedir:
/

SSK'lı Kadın Çalışanlar İçin: Sigortalılık süresi: 20 yıl Prim günü: 5000 – 5975 arası
/

SSK'lı Erkek Çalışanlar İçin: Sigortalılık süresi: 25 yıl Prim günü: 5000 – 5975 arası
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bağ-Kur'lu Kadın Çalışanlar İçin: Prim günü: 7200 gün Bağ-Kur'lu Erkek Çalışanlar İçin: Prim günü: 9000 gün
/

Emekli Sandığına Tabi Kadın Çalışanlar İçin: Prim günü: 7200 gün Emekli Sandığına Tabi Erkek Çalışanlar İçin: Prim günü: 9000 gün
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kademeli Emeklilik Yasası Çıkar mı?
/

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilikle ilgili yaptığı açıklamada, kademeli emeklilik konusunda hükümetin bir çalışması olmadığını belirtti. Ancak, bu durumun 8 Eylül 1999 sonrası sigortalılar için gündemde olmadığını söyleyemeyiz.
/

2028'deki seçim döneminde bu konunun sıkça konuşulacağını öngören Erdursun, 8 Eylül 1999'dan bir gün sonra sigortalı olan bir kadının 58 yerine belki 46 yaşında, bir erkeğin ise 60 yerine belki 48 yaşında emekli olabileceğini ifade etti. Kademeli olarak 46, 48, 50, 52, 54 ve 56 yaşlarının ilerleyerek bir emeklilik kademesi getirebileceğini düşündüğünü belirtti.