hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch'ten Fransa'ya kredi notu şoku!

    Fitchten Fransaya kredi notu şoku
    expand

    Fitch, Fransa’nın kredi notunu teyit ederken, görünümünü piyasa beklentileri doğrultusunda aşağı yönlü revize etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Fransa’nın uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden kredi notunu "AA-" olarak korudu, ancak kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekti.

    Societe Generale Research analistleri, Fitch’in Fransa’nın "AA-" olan notunu düşürme olasılığının düşük olduğunu, ancak görünümün "negatif"e çevrilmesinin Fransız-Alman devlet tahvili getirileri arasındaki farkı artırabileceğini öngördü.

    REVİZYONUN TEMEL NEDENLERİ

    Fitch, mali politika risklerinin artması, mali konsolidasyon planının yetersizliği, yüksek kamu borcu ve siyasi belirsizliklerin, kredi notu görünümünün düşüşünde etkili olduğunu belirtti. 2025 ve 2026 yıllarına yönelik mali açık tahminlerini GSYH’nin %5,4’ü olarak güncelleyen kuruluş, Fransa'nın 2029'a kadar bu açığı %3'ün altına çekmeyi başaramayabileceğini ifade etti.

    Fitch, borç dinamiklerine ilişkin tahminlerinde, Fransa’nın genel devlet borcunun 2026 sonunda %116,3'e ulaşacağını ve bunun "AA" notu verilen ülkeler arasındaki en yüksek seviyelerden biri olacağını belirtti. Bu oran, tahmin edilen "AA" medyanının iki katından fazla.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2025 BÜTÇESİ VE SİYASİ RİSKLER

    Kuruluş, Fransa için en acil zorluklardan birinin 2025 bütçesinin yıl sonundan önce sunulması ve onaylanması olduğuna dikkat çekti. Temel senaryolarında bütçenin yıl sonuna kadar yasalaşacağını öngören Fitch, hükümetin bu süreçte muhalefet partilerinden destek alabilmek için taviz vermek zorunda kalabileceğini değerlendirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow