Fitch'ten deprem raporu: Beklentilerimizden daha iyi
Uluslararası derecelendirme kurumu Fitch, Türkiye'de yerel ve bölgesel yönetimlerin bütçelerinin enflasyonun ve depremin etkilerine karşı dayanıklı olduğunu söyleyerek "Dokuz büyükşehir belediyesinin 2022 bütçe verimleri bizim beklentilerimizden daha iyi" dedi.
Fitch Ratings, "Türk Yerel ve Bölgesel Yönetim Bütçeleri Enflasyona ve Deprem Etkisine Dayanıklı" başlığıyla yeni bir rapor yayımladı. Raporda şu ifadeler yer aldı:
"Fitch Ratings, Türkiye yerel ve bölgesel yönetim bütçe sonuçlarının 2022'deki yüksek enflasyona karşı dayanıklı olduğunu ve Şubat depremlerinin mali etkisini karşılayabilmesi gerektiğini söylüyor. Derecelendirdiğimiz dokuz büyükşehir belediyesi için 2022 sonuçları beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Ortalama faaliyet dengesi yüzde 39 olan beklentimize karşı yüzde 42'ye yükselirken, ortalama borç-faaliyet dengesi 1.6x olan beklentimize karşı 1.4x'e geriledi. Bu, yakın zamanda tüm belediyelerin 'b+' ile 'bbb' arasında değişen Bağımsız Kredi Profillerini (SCP'ler) onaylamamıza yol açtı. Tüm büyükşehir belediyelerinin notları, Türkiye'nin ülke notu (B/Negatif) ile sınırlandırılmıştır.
Çoğu durumda, 2022'deki vergi geliri artışı, Fitch'in yüzde 76,6'lık nominal gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesi için derecelendirme durumu tahmininden daha yüksekti. Bu, yüksek enflasyon (liranın bir önceki yıla göre yüzde 44 değer kaybetmesinden kaynaklanan), daha yüksek enerji fiyatları ve başta ulaşım işletmeleri olmak üzere belediye şirketlerini sübvanse etmek için yapılan cari transferler nedeniyle faaliyet giderlerindeki artışı büyük ölçüde dengeledi.
Tüm büyükşehir belediyeleri için kişisel gelir vergisi (PIT) artışı, hükümetin asgari ücretleri enflasyona göre ayarlama politikasını yansıtan, Fitch'in yüzde 71,4'lük beklenen yıllık enflasyonuyla büyük ölçüde uyumluydu; kurumlar vergisi (CIT), ticaret vergisi ve çoğu yerde durumlarda, KDV enflasyondan daha fazla arttı.
Ankara ve İstanbul, havacılık, finansal hizmetler ve enerji dahil olmak üzere bazı sektörlerde artan karlılık nedeniyle daha büyük CIT artışlarından yararlandı. Bursa ve Mersin, otomotiv, imalat ve lojistik gibi ihracata yönelik sektörleri nedeniyle ticaret vergisi ve KDV artışlarından yararlandı. İzmir ÖTV ve KDV artışlarından yararlandı. Covid-19 pandemisinden bu yana turizmde yaşanan toparlanma, Antalya ve Muğla için ÖTV ve KDV'de artışa neden oldu. Konya ve Manisa, orta büyüklükteki sosyoekonomik çıktılarının ve işletme gelir kompozisyonlarında finansal eşitleme transferlerinin yüksek payının bir yansıması olarak, nominal GSYİH büyüme oranının altında vergi gelir artışları kaydetti.
Fitch, Şubat depremlerinin büyükşehir belediyesi statüsündeki yedi il (Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa) üzerindeki etkisinin Fitch tarafından derecelendirilen dokuz büyükşehir belediyesinin bütçe performansını nasıl etkileyebileceğini de değerlendirdi. Yedi il, Türkiye'nin 30 büyükşehir belediyesi sınırları içinde merkezi yönetim tarafından toplanan genel bütçe vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturmaktadır (bkz. Türkiye Alt Ulusalları - Çerçeve Raporu ).
Fitch, 2023'te yedi şehrin sınırları içinde sıfır vergi geliri tahsilatının olduğu ciddi bir senaryoda, Fitch tarafından derecelendirilen dokuz büyükşehir belediyesinin işletme geliri gelirinin, belediyeden daha düşük transfer ödemeleri nedeniyle ortalama yüzde 2,9 azalacağını tahmin ediyor. Merkezi hükümet. Diyarbakır, Hatay ve Kahramanmaraş'a göre depremden daha az etkilenen Adana, Gaziantep, Malatya ve Urfa'da vergi gelirlerinin yüzde 50 oranında toparlanacağı bir senaryoda, işletme gelirlerindeki ortalama düşüş yüzde 2,2 olacaktır.
Antalya, Konya, Manisa ve Muğla gibi orta ölçekli sosyoekonomik çıktıya sahip büyükşehir belediyeleri, transfer sisteminden net alıcı olduklarından, azalan transfer ödemeleri nedeniyle depremlerin ekonomik yansımalarından daha fazla etkilenmeleri muhtemeldir.
Yasa gereği, depremler nedeniyle yapılacak ekstra harcamaların büyük bir kısmı merkezi yönetim tarafından karşılanacaktır. Büyükşehir belediyelerinin bütçeleri üzerindeki etkinin, etkilenen bölgeleri desteklemek için araç ve ekipman temini ile sınırlı kalmasını bekliyoruz ve orta ölçekli büyükşehir belediyelerinde faaliyet giderlerinde yüzde 5, daha büyük belediyelerde ise yüzde 10 artış öngörüyoruz. bunu yansıt.
Buna göre, derecelendirilen dokuz büyükşehir belediyesinin ortalama net düzeltilmiş borç-işletme bakiyelerinin (geri ödeme oranları) 1,8x'ten 2,8x'e gerilemesini bekliyoruz ki bu hala SCP'lerle orantılıdır. Konya mali dengeleme transferlerinin büyük bir alıcısı olduğundan ve İstanbul'un nispeten yüksek borçluluğu olduğundan en çok Konya ve İstanbul'un borç ödeme kapasitesi etkilenecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bankada parası olanlar dikkat Yüksek faiz için kritik adım!
ASGARİ ÜCRET | 2025 yılı için yeni asgari ücret tahmini! Pazarlık hangi rakamdan başlayacak?
Yeni sosyal güvenlik paketi geliyor! Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 3 adım yolda...
HABER || Altın yeniden yükselişe geçti! Kritik tarih 20 Ocak
23-29 Kasım A101 Haftanın Yıldızları Kataloğu 2024: Bu hafta aktüel kataloğunda hangi ürünler var?