hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch'ten ABD'ye uyarı! Kredi notu düşebilir

    Fitchten ABDye uyarı Kredi notu düşebilir
    expand

    Fitch Ratings, Amerika'yı "temerrüde düşmekten kaçınılsa bile" AAA olan kredi notunun düşürülebileceği konusunda uyardı. Derecelendirme kuruluşuna göre, sıkılaştırma döngüsünü uzatmayı düşünen ülke büyük bir risk ile boğuşuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fitch Ratings bu sefer temerrüde düşmekten kaçınılsa bile, bu siyasi hesaplaşmaların sık görülen doğası Amerika Birleşik Devletleri'nin kredi notunun düşürülmesine neden olabilir.

    Kredi derecelendirme kuruluşunun ülke notlarından sorumlu küresel başkanı James McCormack CNN'e verdiği demeçte, "Bu sefer daha endişeliyiz," dedi.

    ABD'DE EKONOMİK DURUM AĞIRLAŞIYOR

    Amerika, Fitch ve Moody's'ten oldukça iyi bir kredi notuna sahip, ancak temel finansmanı nedeniyle değil. Bunlar zaten karmaşık görünüyor ve 2011'de S&P Global Ratings'in benzeri görülmemiş kredi notu düşürmesinin merkezinde yer alıyorlar. Amerika'nın borç dağları ve faiz maliyetleri o zamandan beri daha da kötüleşti.

    AAA derecesi, temeller yerine gerçekten Amerika'nın finans dünyasındaki üstün statüsüne dayanıyor. ABD doları, küresel rezerv para birimidir ve ABD Hazineleri, yatırımcıların zihninde risksiz varlıklar olarak kabul edilir; bu, ABD'ye rakipsiz finansal ateş gücü veren iki özelliktir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak McCormack, 31,4 trilyon dolarlık borç tavanının yükseltilmesiyle ilgili devam eden tartışma gibi "tekrar eden bölümlerin" "bu iki şeyi ortadan kaldırdığı" konusunda uyarıyor.

    ABD parasının fiilen tükeneceği X-tarihine ne kadar yaklaşırsa, o kadar çok yatırımcı düşünülemez derecede feci bir borç temerrüdü yüzleşmek zorunda kalacak.

    UYARI TEK YERDEN DEĞİL

    McCormack, bu kez temerrüde düşmekten kaçınılsa bile Fitch'in ABD'nin notunu düşürüp indiremeyeceği sorusuna, bunun küresel finans piyasalarındaki tepkiye bağlı olacağını söyledi.

    "Yatırımcıların bunu düşünmesi gerektiğinde, risksiz bir varlıkta aradığınız şey bu değil, değil mi?" diye soran McCormack, insanların Hazine tahvillerinin gerçekten risksiz olup olmadığını "yeniden değerlendirmek" isteyebileceklerini de sözlerine ekledi.

    Washington borç tavanını nasıl ele alacağını tartışırken riskler çok büyük.

    Goldman Sachs da, Ocak ayı sonlarında CNN'e tam gelişmiş bir borç tavanı krizinin bir durgunluğu tetikleyebileceğini söylemişti.

    FAİZ ARTIRIMLARI DA RİSKİ BÜYÜTÜYOR

    Diğer konu ise, borçlanmanın maliyeti yükselirken bile Amerika'nın borç biriktirmeye devam etmesi. Federal Rezerv'in enflasyonla mücadele kampanyası, bu borç dağını finanse etmeyi çok daha pahalı hale getirdi.

    Kongre Bütçe Ofisi'nden alınan verilere göre, ABD hükümet borcuna yapılan net faiz ödemeleri, Covid-19 salgını öncesindeki günlük 1 milyar dolardan bugün ikiye katlanarak 2 milyar dolara ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başka bir deyişle: Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl sadece faiz ödemeleri için yaklaşık 500 milyar dolar harcadı. Fitch'e göre bu, dünyadaki tüm hükümetlerin faize harcadığı 2 trilyon dolarla karşılaştırılıyor. Bu, hükümetin faize harcadığı her dört dolardan birinin Sam Amca tarafından ödendiği anlamına gelir.

    Yine de McCormack, bütçe süreciyle doğrudan bağlantılı olmadığı için borç tavanının mali açıdan “hiçbir yararlı amaca hizmet etmediğini” söyledi. Milletvekilleri sadece daha önce kabul edilen bütçelerin ödünç alınmasını onaylayıp onaylamamayı tartışıyorlar.

    McCormack, "Faturayı zaten doldurdunuz, bu nedenle daha sonra geri ödeme konusunda tartışmak garip görünüyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow