Fed üyeleri bankacılığın durumunu değerlendiriyor
Fed Yönetim Kurulu üyesi Jefferson, "küçük, bölgesel bankalardaki gerilim en sert küçük işletmeleri vurabilir" diyerek para politikasını sıkılaştırmanın etkisini hâlâ öğrenmekte olduklarını söyledi.
Fed Yönetim Kurulu üyesi Philip Jefferson, mevduatın küçük bankalardan büyük bankalara kaymasının kredi için topluluk bankalarına ve bölgesel finansal kuruluşlara yoğun şekilde bağımlı olan küçük işletmeleri vurabileceğini bildirdi.
Washington'da katıldığı bir etkinlikte konuşan Jefferson, "Makroekonomiye odaklanmış durumdayız, ancak eğer mevduat sahipleri nakiti küçük bankalardan uzaklaştırırlar ise konunun dağıtımsal yönünde sorunlar ortala çıkacağının da bilincindeyiz" dedi.
Bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan gerilimin küçük bankalardaki mevduatların düşmesine yol açtığını belirten Jefferson, "Bunun küçük işletmeler üzerinde ortantısız etkisi olabilir. Biz topluluk bankalarının ve bölgesel bankaların güçlü olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Konuşmasında "kredi sıkışıklığı"nın Fed'in enflasyon ile mücadelesine yardım edebileceğini, ancak işletmelerin ve hane halklarının cüzdanlarında daha az para kalmasının, keskin veya düzensiz bir daralmanın resesyona yol açabileceğini vurguladı.
Enflasyonun "çok yüksek" olduğunu ifade eden ve Fed'in yüzde 2 hedefine mümkün olan en erken zamanda ulaşıldığını görmeyi arzu ettiğini de belirten Jefferson, ancak faizlerin daha fazla artırılmasının uygun olup olmadığı konusunda düşüncesini söylemedi. "Enflasyonun ekonomiye gerekenden daha fazla zanrar vermeyen bir şekilde kontrol altına alınabileceğini umuyorum" diye konuştu.
Jefferson, para politikasını sıkılaştırmanın, faiz oranlarını artırmanın ekonomi ve fiyatlar üzerindeki etkisini hala öğrenmekte olduklarını söyledi.
Enflasyonun aşağı gelmeye başladığını, enflasyonda bu aşağı gelişin bir kısmının sıkı para politikasından, bir kısmının da global tedarik zincirinin iyileşmekte olması gibi başka faktörlerden kaynaklandığını vurgulayan Jefferson, "Ancak para politikasının ekonomiye ve enflasyona etkileri uzun, değişken ve oldukça belirsiz şekilde gecikmeli. Biz hala şu ana kadar yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkisini öğrenmekteyiz" dedi.
Fed'in gelecek toplantıda faiz artırmaya devam etmesi gerekip gerekmediği konusunda görüşünü açıklamayan Jefferson, yüksek faiz oranlarının ekonominin konut gibi faize hassas sektörlerinde harcamam cesaretini kırmakta olduğu ortamda enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine doğru düşmesi gerektiğini belirtti.
ABD: ELİMİZDEKİ ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEK
ABD Hazine Bakanlığı, bankacılık sektöründeki gerilimin yayılmasını engellemek, Amerikalıların mevduatlarının güvende olmalarını sağlamak için elindeki araçları kullanmaya devam edeceğini bildirdi.
Hazine Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nellie Liang, Senato Bankacılık Komitesi'nde yapacağı sunumu basın ile paylaştı. Liang, federal hükümet tarafından kamuoyunun güvenini yeniden tesis etmek, mevduat sahiplerini korumak ve bankacılık sisteminde likiditeyi artırmak için son haftalarda alınan tedbirlerin çalıştığını belirtti.
"Bankacılık sistemi ve finansal sistem genelindeki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullanan Liang, "Bakan Yellen'in de belirttiği gibi, kötü etkilerin yayılmasını engellemek için hızlla hareket ederek önemli araçları kullandık. Bunlar, Amerikalılaların mevduatlarının güvende olmasını sağlamak için gerektiğinde yeniden kullanabileceğimiz araçlar" dedi.
Liang ayrıca, yaşanmakta olan gelişmelerin 2008-2009 dönemindeki global finansal krizden "çok farklı" olduğunu belirtti ve "Finansal sistem şu anda 15 yıl öncesine göre ciddi şekilde daha güçlü" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri
Dünyanın en değerli otomobil üreticileri açıklandı! 2 Türk Şirketi de listede
MEVDUAT FAİZİ 2025 | Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi mevduat faizlerinde son durum! 100 Bin ve 500 Bin TL'nin Getirisi Ne Kadar?
Türkiye'nin en çok konut satılan ilçesi belli oldu! 67 ili geride bıraktı...
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!