hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed Başkanı Powell net konuştu: Yavaşlamanın vakti geldi

    Fed Başkanı Powell net konuştu: Yavaşlamanın vakti geldi
    expand

    Fed Başkanı Powell, faiz kararı sonrası açıklamasında bilançonun küçültülmesini yavaşlatmayı ya da durdurmayı tartışmasının zamanı yaklaştığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed faizi Ocak 2024'te üst üste dördüncü toplantıda da değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-yüzde 5,5'te tuttu. Politika yapıcılar, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranlarını düşürmenin uygun olacağını düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

    Basın toplantısı sırasında Başkan Powell, bu yıl içinde faizleri düşürmeye başlamanın uygun olacağını ancak merkez bankasının toplantı bazında karar almaya devam edeceğini ve Mart ayında bir kesintinin olası olduğunu düşünmediğini söyledi.

    Bu arada Fed, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini, ancak bu hedeflere ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olduğunu belirterek, açıklamadan daha fazla faiz artışına atıfta bulunmayı kaldırdı.

    Merkez Bankası, enflasyonun geçtiğimiz yıl içinde azaldığını ancak yüksek seyretmeye devam ettiğini belirtti.

    Powell, politika yapıcıların Mart ayında tekrar bir araya geldiklerinde merkez bankasının bilanço küçültmesini yavaşlatma ya da nihayetinde durdurma konusunda derinlemesine tartışmalara başlamayı planladıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Powell, bilanço küçültme ya da niceliksel sıkılaştırmanın "çok iyi gittiğini" ve bu çabanın sona erdirilmesi konusunda "soruların odaklanmaya başladığı" bir döneme girildiğini belirtti.

    Yetkililerin konuyu son Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında tartışmaya başladıklarını ve Mart ayındaki politika toplantısında bu çabayı genişleteceklerini ifade eden Powell, bilanço küçülmesini durdurmak için ters repo imkanının sıfıra inmesinin şart olmadığını vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow