hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed Başkanı Powell: Enflasyonun düşmesi zaman alacak

    Fed Başkanı Powell: Enflasyonun düşmesi zaman alacak
    expand

    Fed, faiz oranlarını çeyrek puan artırarak gösterge fon oranını yüzde 5′ten yüzde 5,25′e çıkardı. Merkez bankası, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, gelecekteki faiz artırımlarına ilişkin dilini yumuşatarak, “ek politika sıkılaştırması” konusundaki çizgiyi kaldırdı. Ancak Başkan Jerome Powell düzenlediği basın toplantısında, politika belirleme komitesinin enflasyonun düşmesinin zaman alacağını ve oranları düşürmenin uygun olmayacağını düşündüğünü kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun 2022 ortasından bu yana 'biraz yumuşadığını', ancak 'baskıların yüksek olduğunu' söyledi. Powell, "Parasal kısıtlamanın özellikle enflasyon üzerindeki tam etkilerinin gerçekleşmesi zaman alacak" dedi.

    Fed geçen Haziran ayında 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanan rekor enflasyonla mücadele etmek için 10'uncu faiz artırımını yaptı. Powell, faiz oranlarını yüzde 5 artırmalarının bir yıldan biraz fazla bir süre aldığının altını çizdi.

    Powell'ın yorumları, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) oybirliğiyle federal fon oranı için hedef aralığını Ağustos 2007'den bu yana en yüksek olan yüzde 5 ile yüzde 5,25 arasına yükseltmeye karar vermesinin ardından geldi.

    Powell, "Politika sıkılaştırmamızın etkilerini başta konut ve yatırım olmak üzere ekonominin talep ve faize en duyarlı sektörleri üzerinde görüyoruz. Ancak parasal kısıtlamanın başta enflasyon olmak üzere tüm etkilerinin gerçekleşmesi zaman alacaktır." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan ekonomisinin, Fed'in politika eylemleri nedeniyle geçen yıl devam eden sıkı kredi koşullarından kaynaklanan "daha fazla ters rüzgarla" karşı karşıya kalacağını kabul eden Powell, Fed'in gelecekteki politika eylemlerinin "olayların nasıl gelişeceğine" bağlı olacağını ve FOMC'nin kümülatif parasal sıkılaştırmanın ekonomik aktivite, enflasyon ve bu iki alandaki gelişmeler üzerindeki etkilerini dikkate alacağını söyledi.

    Powell yaptığı açıklamada, Fed'in ABD ekonomisini federal borç tavanının yükseltilememesinin neden olduğu zarardan koruyamayacağını belirterek, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki borç tavanı açmazını çözmenin Kongre ve Biden yönetiminin meselesi olduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow