Faiz kararı sonrası ECB Başkanı Lagarde'den ilk değerlendirme!
ECB'nin 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından ECB Başkanı Christine Lagarde, açıklamalarda bulundu.
Lagarde'nin konuşmasından satır başlıkları ise şöyle:
"Yönetici konsey bugün parasal politikayı gözlemlediğimiz oranı 25 baz puan düşürme kararı aldı. Temel enflasyonun dinamikleri ve parasal politika geçişinin dinamikleri kısıtlamaları sabit tutmak için yeteri kadar güçlü değil. Yakın zamandaki enflasyon verileri beklendiği gibi geldi ve son ECB çalışan tahminleride enflasyon hakkında şu şekilde; manşet enflasyonu bu yıl yüzde 2,5 ve 2026 için de yüzde 1,9 olarak öngörüyodü. Enflasyonun bu senenin sonlarına doğru tekrar yükselmesi bekleniyor ve çünkü enerji fiyatlarındaki ani düşüşün buna sebep olduğunu düşünüyoruz. Enflasyon önümüzdeki senenin ikinci yarısında yine beklentilere doğru ilerleyecektir."
"Çekirdek enflasyon için 2024 ve 2025 yılına ilişkin beklentiler yukarıya doğru revize edildi ve hizmet enflasyonu beklentiden yüksek çıktı. Çalışanlar, aynı zamanda çekirdek enflasyonda bu seneki yüzde 2,9'dan 2026 için yüzde 2,3'e ve 2026 için yüzde 2'ye düşmesini bekliyor. Yurtiçi enflasyon hala yüksek olmaya devam ediyor çünkü maaşlar hala hızlı bir şekilde yükseliyor."
"Ekonomik aktivite hala yavaşlamış durumda bu da özel tüketim yatırım konusunda zayıflık işareti."
"Ekonominin bu yıl yüzde 0,8, 2025'te yüzde 1,2 ve 2026'da yüzde 1,5 büyüyeceği öngörülüyor. Bu da geçmiş beklentilerden daha zayıf bir beklenti"
"Biz enflasyonun yüzde 2'lik hedefe düşmesi için kısıtlayıcı olarak politikamızı sürdüreceğiz. Aynı zamanda veriye bağlı ve toplantıdan toplantıya bağlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz"
"Ekonomik ve finansal veriler, temel enflasyonun dinamiği ve parasal politikanın dönüşümü ile kararlarımızı vereceğiz. Belirli bir patikayı takip etmeyeceğiz".
"2. çeyrekte yüzde 0,2 büyüme oldu ki ilk çeyrekte yüzde 0,3'tü. Bu beklenti altıydı. Büyüme özellikle net ithalat ve hükümet harcamalarından gerçekleşti. Özel tüketimler ve konut yatırımları düşüşe geçti. Hizmetler ise büyümeyi destekler nitelikteydi. Anketlere göre toparlanma hala bazı sorunlarla karşı karşıya. Biz toparlanmanın zamanla güçlü olacağını öngörüyoruz. Reel gelirlerin artmasıyla hanelerin daha fazla artmasını öngörüyoruz. Kısıtlayıcı politikamız hem üretimi hem de yatırımı destekleyecektir diye düşünüyoruz. İhracatta bu konuda faydalı olacaktır. İş piyasası ise dirençli olmayı sürdürüyor. İşsizlik yüzde 6,4 ile değişmedi ve aynı zamanda istihdam 2. çeyrekte yüzde 0,2 büyümede bulundu. Yakın zamandaki anket göstergeleri emek talebinde düşüş olduğunu gösterdi ve pandemi öncesi oranları dönüşe işaret etti. Mali politika ekonomiyi daha rekabetçi hale getirerek fiyat baskılarını düşüşe geçirmeli"
"Eurostat'ın tahminlerine göre senelik enflasyon Ağustos ayında yüzde 2,2'ye düştü. Bu temmuz ayında yüzde 2,6'idi. Gıda enflasyonu ağustos ayında yüzde 2,4'e arttı. Mal ve hizmet enflasyonu ise ters bir yöndeydi. Mal enflasyonu yüzde 0,7'den yüzde 0,4'e düşerken, yüzde 4'ten yüzde 4,2'ye çıktı. Yurtiçi enflasyon çok az bir düşüş gerçekleştirdi yüzde 4,4'e ki öncesinde yüzde 4,5'ti. Bu özellikle maaşlardan geldi. Maaşlar yükselmeye devam edecekken önümüzdeki dönemde volatil olmayı da sürdürecek. Emek maliyeti orta bir görünümde, yüzde 4,4'e düşüş gerçekleşti. Bu 4. düşüştü. ECB çalışanları bir sonraki sene de yavaş bir piyasa bekliyor. "
"Karlar yüksek emek maliyetinin enflasyonist etkilerini kısmen dengeliyor ve emek maliyetinin baskısı, tüketici fiyatlarına etkili olmaya devam ediyor. Uzun vadeli enflasyon beklentileri yüzde 2'de durmaya devam ediyor."
"Küresel ticaret parasal politikanın ve kısıtlamanın gecikmeli etkisi yüzünden etkilenebilir. Ancak enflasyon beklenenden daha hızlı bir şekilde düşerse ve reel gelirde tüketime yönelik beklentiden daha fazla olumlu bir etkide bulunursa ya da küresel ekonomi beklenenden daha güçlü bir şekilde yükselirse etkili olabilir ve enflasyon beklenenden daha yüksek gerçekleşebilir. Aynı zamanda jeopolitik gerilimlerde enerji ve taşıma fiyatlarını yakın vadede yükseltebilir ve küresel ticarete kötü etkisi olabilir. Aynı zamanda aşırı iklim hareketleri gıda fiyatlarında yükselişe yol açabilir"
"Piyasa faiz oranları temmuz ayındaki toplantıdan beri değişikliğe uğradı. Bu da enflasyon baskılarından dolayı gerçekleşti. Geçtiğimiz faiz artışlarımız etkili oldu ve yeni borçlar, mortgageler yüksek bir orandan verildi. Aynı zamanda kredi büyümesi yavaş olarak devam ediyor. Bu da düşük zayıf talepten ötürü. Temmuz ayında yüzde 0,6 olan ve hanelere verilen krediler yüzde 0,5'e bir değişimde bulundu."
"Faizleri gerekli olduğu sürece kısıtlayıcı tutmaya devam edeceğiz ve veriye bağlı toplantıdan toplantıya yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Böylece kısıtlama sürecini buna göre karar vereceğiz. Faiz kararlarımız veriye dayalı olacak. Bir faiz patikası oluşturmuyoruz. Ancak yine de elimizdeki tüm araçları kullanarak enflasyonun orta vadeli hedeflerimize geri dönmesine çabalayacağız."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEVDUAT FAİZİ 2025 | Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi mevduat faizlerinde son durum! 100 Bin ve 500 Bin TL'nin Getirisi Ne Kadar?
Türkiye'nin en çok konut satılan ilçesi belli oldu! 67 ili geride bıraktı...
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!
SON DAKİKA HABERİ | Emekli bayram ikramiyelerinde 4 yeni formül! Kim ne kadar alacak?
SON DAKİKA HABERİ | Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri