hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eylül ayı kira artış oranı hesaplama: Kira artış oranı (TÜFE) yüzde kaç? Ağustos ayı enflasyon rakamları TÜİK!

    Eylül ayı kira artış oranı hesaplama: Kira artış oranı (TÜFE) yüzde kaç Ağustos ayı enflasyon rakamları TÜİK
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Eylül ayına girilmesiyle birlikte kira artış oranları konut ve iş yeri sahipleri ile kiracıların gündemindeki yerini aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her ayın başında bir önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklıyor ve bu veriler, kira artış oranlarının belirlenmesinde doğrudan etkili oluyor. Eylül 2024 için merakla beklenen kira artış oranı, 3 Eylül 2024 tarihinde saat 10.00'da TÜİK tarafından duyuruldu. İşte TÜİK verilerine göre eylül ayı kira artış oranı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eylül ayı kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yılın sekizinci enflasyon verilerinin açıklanması ile belli oldu. Kira artış oranları belirlenirken tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) ile aylık enflasyon rakamları temel alınıyor. Bu oranlar, konut ve iş yerleri için uygulanacak kira artışlarının belirlenmesinde kritik rol oynuyor. Temmuz 2024'te kira artışında fahiş fiyatların önüne geçmek amacıyla getirilen sınırlamanın sona ermesiyle, eylül ayında kira zamları daha da önem kazandı. Geçtiğimiz ay açıklanan enflasyon rakamlarına göre ağustos ayı kira artış oranı yüzde 65,93 olarak uygulandı. 

    AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAKAMLARI

    Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %51,97, aylık %2,47 arttı

    TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %64,91 olarak gerçekleşti.

    EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

    Enflasyon rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmasının ardından ev ve iş yerlerine yapılabilecek kira zamları da netleşti. on iki aylık ortalamalara göre kira zammı %64,91 olarak gerçekleşecek. 

    EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

    Konut - İş Yeri Kira Artış Hesaplama Örneği

    Kira Artış Oranı: % 64,91

    Aylık Kira Artış Tutarı: 9.736,50 TL

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aylık Yeni Kira Tutarı: 24.736,50 TL

    10 Yılın Aylık Ortalama Kirası: 928.568,94 TL

    10 Yılda Ödenecek Toplam Kira Tutarı: 111.428.272,85 TL

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow