1. Kiraya verenin eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin konut veya iş ihtiyaçları nedeniyle yasal olarak kullanma zorunluluğu, yani gerekli sebepler
2. Kiralanan evin yeniden inşası, imar amacı onarımı, genişletilmesi veya değiştirilmesi, bu işler sırasında kiralananın kullanımının imkânsız olduğu durumlar,
3. Daha sonradan kiralık mülk edinen herhangi bir kişi, kiralık mülkü kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya konut veya iş için kendisine bakmak zorunda olan diğer kişiler için kullanmakla yükümlüdür. Bu tür hallerin var olması halinde, yeni malik, durumu kiracıya iktisap tarihinden itibaren bir ay içinde yazılı olarak bildirmek kaydıyla altı ay sonra kanunen feshedebilir.
4. Konut sakinleri, taşınma sırasında yatırdıkları depozitoyu, taşınma sırasında talep edebilirler.
5. Süresinde ödenmeyen kiralar için kiracı tarafından ek ücret talep edilemez, ancak kiracının kirayı zamanında ödememesi de TBK uyarınca ev sahibi tarafından fesih sebebidir. Bu noktada kira borcunu ödemeyen ve temerrüde düşen borçlu, kirasını kanunun öngördüğü oranda faiziyle tahsil edebilir.
6. Genel Şartlar ve Koşullar'a göre kiraya veren, kiralanan malı hemen kullanıma uygun durumda teslim etmek ve sözleşme süresi boyunca kullanılabilir durumda tutmakla yükümlüdür. Ancak, tüm yenileme masrafları ev sahibi tarafından karşılanmaz. Kullanım veya Kiracı'nın ihmali veya isteğe bağlı olarak kiracı tarafından yapılan onarım, tadilat, boya, sıva ve diğer işlerin masrafları, sebep olunması veya talep edilmesi halinde Kiracı'ya aittir. Bu madde aynı zamanda TCO 317 ve sair maddeleri ile düzenlemeye alınmıştır. Bu şartlara tabi olarak kiracı, kiralanan mülkün normal kullanımı için gerekli temizlik ve bakım masraflarını karşılamakla yükümlüdür.
7. Evdeki kusurlar, kiracının kusuru değil, sonradan meydana gelen kusurlarla ilgiliyse, ev sahibinden talep etme hakkı doğar.
8. Eşyalı evin normal kullanımından kaynaklanan yıpranma payı kiracıda talep edilmez ve ev sahibi ödemek zorundadır.
9. Konutla ilgili sigorta ve vergi gibi ödemelerle ilgili çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Kiralanan mülkten kaynaklanan DASK ve yangın sigortası gibi zorunlu ücretlerin ev sahibi tarafından ödenmesi, kiralık mülke ilişkin çevre ve çöp vergilerinin ise kiralık mülkü kullanan kiracılar tarafından ödenmesi gerekmektedir.
10. Kiraya verenin evin yan gider masraflarını talep edemeyeceği genel olarak bilinse bile, kiraya veren, sözleşme süresi boyunca vergi ve diğer masraflardan ev sahibiyle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır.
11. Kiracılar evi kiraladıkları şekilde devam etmelidir. Kiracılar, evin içinde meydana gelen tadilat masraflarını kiradan düşerek karşılayabilirler.