Erimiş deyip geçmeyin! Milyarlarca dolar çöpe gidiyor
Dünyanın en büyük lastik üreticileri arasında yer alan Michelin, lastiklerin ömrü ve erimiş lastiklerin performansına yönelik sektörde geniş yankı uyandıran bir çağrıda bulundu. Yapılan araştırmada lastiklerin ömrünün dolmadan değiştirmesiyle milyarlarca euroluk maliyetin oluştuğu ve çevreye daha fazla zarar verildiği gözler önüne serildi.
Lastik ve otomobil üreticileri, bağımsız test kuruluşları ve tüketiciler, yeni lastiklerin performansına odaklanmasına rağmen otomobile takılan her lastik zaman içinde aşınıyor ve spesifik özellikleri de bu ölçüde değişiklik gösterir. Yani aslında performansını okuduğumuz lastikler aracınıza takılana kadar yeni... İşte bu noktada sektörün tümüne çağrıda bulunan Michelin, lastiklerin performans testlerin aşınmış lastik üzerinde de yapılması talebinde bulundu. Ayrıca lastiklerin performansının sadece kuru zeminde yapılmasını da eleştiren Michelin, ıslak zeminde de test yapılması gerektiğini savunuyor.
Lastiklerimizi 3 milimetrede değiştiriyoruz ama...
Lastiklerin ortalama 3 mm diş derinliğe ulaştığında değiştirilmesinin gereksiz olduğunu iddiasını gerçekleştirdiği testlerde ispatlayan Michelin, lastiklerin yasal sınır olarak 1,6 mm diş derinliğe ulaşıncaya kadar kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.
Fransa'nın Clermont kentindeki AR-GE üssünde yılda 2 milyar kilometreyi bulan lastik testleri yapan Michelin, 1,6 mm'ye kadar kullanılabilecekken 3 mm'de değiştirilen lastiklerin yüzde 35 daha fazla atığa yol açtığını ve 1 milyon ton hammadde israfına sebep olduğunu açıkladı.
Lastiklerin ömrünü doldurmadan atılmasının zararları saymakla bitmiyor. Yılda 6 milyon ton karbondioksit salınımına, 6,9 milyar euroluk yakıtın boşa harcanmasına sadece Avrupa'da 128 milyon ton, dünya genelinde ise 400 milyondan fazla ek lastik kullanımına neden olduğu bilimsel veriler ile ispatlanmış durumda...
Clermont'daki kampüsünde toplamda 3 bin 300 çalışanı ile toplamda 43 kilometre uzunluğunda 21 pistte her yıl 75 binden fazla test yapan Michelin mühendisleri, lastikleri 1,6 mm'ye kadar kullanarak araç başında 2 yılda bir lastikten tasarruf sağlanabileceğini iddia ediyor.
Erimiş lastikler daha az yakıyor, çabuk duruyor ve az ses çıkarıyor
Araçların tükettiği yakıt miktarının yüzde 20'sini lastiklerin tükketiği gerçeği göz önüne alındığında kullanılmış lastikler yeni lastiklere orana daha büyük oranda tasarruf sağlıyor. 7 mm derinliğindeki yeni lastiklerin takılı olduğu bir araç 2 mm derinliğe kadar erimiş lastiklere sahip araca oranla yüzde 4 daha fazla yakıt tüketiyor. Kullanılmış lastiklerin yeni lastiklere göre üstünlüğü sadece yakıt tüketim hususuyla sınırlı değil. Michelin'in yapmış olduğu testlere göre, orta kalitenin üzerindeki erimiş lastikler, düşük kaliteli sıfır lastiklere göre daha kısa bir frenleme mesafesine sahip. Ayrıca yeni lastikler kullanılmış lastiklere oranla daha fazla gürültü çıkarıyor.
Ernst&Young araştırdı: Yılda 6 milyar Euro ekstra maliyet
Uluslararası araştırma kuruluşlarından Ernst&Young'ın araştırmasına göre, lastikleri çok erken değiştirmek, Avrupa’da bir yılda 128 milyon ek lastiğin tüketilmesine neden oluyor. Çevreye etkileri incelendiğinde ise, her yıl 9 milyon ton CO2 emisyonu ortaya çıkarken, çevresel etkinin yanı sıra lastikleri tamamen aşınmadan değiştirmek de tüketiciler için ciddi ve gereksiz maliyet yaratıyor.
Ernst&Young’ın raporuna göre erken lastik değişimi, sadece bir yıl içerisinde Avrupa’da 6 milyar Euro ekstra maliyet anlamına geliyor.
Ernst & Young : Lastikler ve planlı eskitme raporu
• Yaz lastikleri dünya genelinde uzun bir süre uyumlulaştırılmış yönetmeliğe (1,6 mm) tabi tutulmuştur.
• Lastik sektörünün bazı paydaşları, Avrupalı sürücüleri lastiklerini uygulamada 3 mm’deyken değiştirmeleri yönünde teşvik etmektedir.
• Minimum diş derinliğinin 1,6 mm’den 3 mm’ye getirilmesine ilişkin yasal değişikliği destekleyen kaza verileri sonuçsuz kalmıştır.
• Lastikleri Avrupa Birliği’nde 3 mm’deyken değiştirme zorunluğunun çevresel ve ekonomik etkileri geniş çaplı olacaktır.
• Planlı eskitmeyle mücadele için, kullanılmış lastiklere ilişkin zorunlu testlerin yürürlüğe konması ve çevre modülasyon vergi planının uygulanması gibi iki ana tavsiye sunulabilir.
Michelin’den sektöre çağrı: Aşınan lastikleri test edin!Modern lastik teknolojisi, lastiğin ilk kullanıldığı andan yasal diş diş derinliği sınırına gelinceye kadar lastik ömrünün tamamında yüksek performans ve yol tutuş seviyeleri sunmayı mümkün hale getirir. Yüksek teknolojili bir lastik kullanılıyor ise, lastikleri diş ömrünü tamamlamadan değiştirmek güvenliği artırmaz. Nasıl ki kirli bir ayakkabı sırf bu yüzden çöpe atılmazsa; güvenlik alarmı vermeyen bir lastik de ömrünü tamamlamadan değiştirilmemeli. Lastikleri vaktinden önce değiştirmek, ürünün yararlı ömrünü kısaltır ve lastik değiştirme sıklığını artırır. Hem tüketiciler gereksiz alışveriş yapmış olur, hem de bu durum çevre üzerinde de olumsuz etkiye yol açar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Konut kredisinde rakamlar güncellendi! Ne kadar kredi çekilebilir, kredi faizlerinde durum ne, hangi faizde ne kadar ödeme yapılır?
HABER || Milyonları ilgilendiriyor: Kirada yeni dönem başladı! Sıra ikinci aşamada...
HABER || Altın tekrar yükselecek mi? Yatırımcısı yakından takip ediyor
Son dakika haberi: Dev bankadan flaş tahmin! 2025 altın yılı olacak
ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 18 Kasım 2024 gram altın, tam altın ve cumhuriyet altını kaç TL?