Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı "ilk yılın muhasebesini" yaptı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Enerjide Tam Bağımsız Türkiye” vizyonuyla yer altı ve yer üstü kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için çalışmalara devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, son bir yıl içerisinde enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve ithalatı azaltma yönünde önemli adımlar attığını belirtti. Ayrıca, petrol, doğal gaz ve nükleer enerji alanlarında birçok yeniliğe imza atıldığı ifade edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Enerjide Tam Bağımsız Türkiye" vizyonuyla yer altı ve yer üstü kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için çalışmaların devam ettiği vurgulandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın, 28 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 3 Haziran 2023'te yeni kabinede görevlendirildiği hatırlatıldı. Açıklamada, enerji talebini karşılamak amacıyla kaynak çeşitlendirilmesi, ithalatı azaltma ve arz güvenliğini sağlama hedefleri doğrultusunda önemli adımlar atıldığı belirtildi. Ayrıca, net sıfır emisyon hedefiyle rekabet gücünü artıracak hamleler gerçekleştirildiği ifade edildi.
Sakarya Gaz Sahası'nda Üretim ve Yeni Keşifler: Filyos'ta günlük doğal gaz üretiminin 5,1 milyon metreküpü aştığı ve böylece 2 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanabileceği bildirildi. Yeni keşifler için Fatih Sondaj Gemisi'nin Göktepe-1 ve Göktepe-2 kuyularında sondaj çalışmalarına başladığı belirtildi. Karadeniz gazının işleme alınmasıyla birlikte ilk ay ısınma dahil ücretsiz, bir yıl boyunca ise 25 metreküp doğal gazın ücretsiz olarak vatandaşlara sunulduğu ve toplamda 87 milyar liralık devlet desteği sağlandığı kaydedildi.
GABAR'DA GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİ
Gabar bölgesinde açılan 37 kuyudan günlük 48 bin 380 varilin üzerinde petrol üretilmeye başlandığı ve yıl sonuna kadar bu rakamın günlük 100 bin varile ulaşmasının hedeflendiği belirtildi.
AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin birinci reaktörünün inşaatının yüzde 90 oranında tamamlandığı ve mekanik testlerin yapılmaya başlandığı açıklandı.
DOĞAL GAZ TİCARET MERKEZİ OLMA HEDEFİ
Türkiye'den Bulgaristan, Macaristan ve Romanya'ya gaz ihracatına başlandığı, Türkiye'nin ilk kez sınır komşusu olmayan Avrupa ülkelerine doğal gaz ihraç ettiği belirtildi. Iğdır-Nahçıvan doğal gaz hattının temellerinin atıldığı ve bu hattın Nahçıvan'ın yıllık 500 milyon metreküplük doğal gaz ihtiyacını karşılayacağı bildirildi.
ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ
BOTAŞ ve ABD'li ExxonMobil arasında uzun vadeli LNG ticareti için mutabakata varıldığı, Azerbaycan ile doğal gaz alanında yeni işbirliği anlaşması imzalandığı ve Türkmenistan gazının İran, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Ayrıca, TANAP ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı kapasitelerinin artırılması için ortak çalışma kararları alındığı ifade edildi.
Açıklamada, Cezayir, İran, Irak, Japonya, Venezuela, ABD, Azerbaycan, Gürcistan ve Çin ile enerji ve madencilik alanında önemli işbirlikleri tesis edildiği vurgulandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yatırımcısını sevindiren haber: Altında rekor üstüne rekor!
KONUT KREDİSİ 2025 OCAK | Faiz kararı öncesi konut kredisinde son durum! 1 milyon TL'nin aylık ödemesi ne kadar oldu?
2025 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ | Emekli ikramiyesine Ramazan Bayramı'nda ne kadar zam yapılacak? Masada 2 rakam var...
SON DAKİKA EMEKLİ ZAMMI HABERİ | Milyonlarca emeklinin beklediği haber! Zamlı emekli maaşları ve maaş farkları ne zaman yatacak?
2024’ün en çok satan SUV modelleri belli oldu! İşte ilk 5...