hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emtia piyasasında geçen yılki satış baskısının ardından bu yıl yükseliş eğilimi hakim

    Emtia piyasasında geçen yılki satış baskısının ardından bu yıl yükseliş eğilimi hakim
    expand

    Emtia piyasasında, geçen yılın ardından devam eden satış baskısına rağmen, bu yılın ilk dokuz ayında merkez bankalarının faiz indirimleri ve jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş eğilimi öne çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini düşürmesi sonrası artan talep beklentileri, jeopolitik gerilimler, ABD yaptırımları, Çin’in ekonomisini güçlendirme adımları ve kurak hava koşulları, emtia piyasasını destekleyen önemli faktörler arasında yer aldı.

    Çin’in ABD yaptırımlarına karşı misilleme yapabileceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan iklim olayları da emtia fiyatlarındaki yükselişi tetikledi. Fed'in faiz indirimlerini sürdüreceğine dair beklentiler, emtia piyasasının pozitif seyretmesine neden oldu.

    ABD seçimlerindeki belirsizlikler, Çin ekonomisine ilişkin endişeler ve iyileşen hava koşulları bazı ürünlerde fiyat düşüşlerine yol açtı. Buna rağmen, ABD’de ekonomik aktivitenin beklenenden daha sert yavaşlayabileceğine dair endişeler, emtia piyasasında fiyatların ürün bazında farklılık göstermesine neden oldu.

    DEĞERLİ METALLERİN DURUMU

    Altın ve gümüş, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle değer kazandı. Altının ons fiyatı yılın 9 ayında yüzde 27,7, gümüş ise yüzde 31 artış gösterdi. Merkez bankalarının altın alımları da altının değer kazanmasına katkı sağladı. Analistlere göre, altının ons fiyatı 2.900 dolara kadar çıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümüş, endüstriyel alanda otomobil, güneş panelleri, mücevher ve elektronik imalatında kullanılıyor. Çin’in gümüş ithalatını artırması bekleniyor ve analistler, gümüşün 2025'te 40 dolara çıkabileceğini öngörüyor.

    Platin ve paladyum ise elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla düşüş yaşadı. Endüstriyel taleplerin azalması ve arzın sabit kalması paladyum fiyatlarını aşağı çekti.

    BAZ METALLER

    Bakır, kurşun, alüminyum ve çinko fiyatlarında artış gözlendi. Özellikle Çin’in askeri ve ulusal güvenlik alanları için bakıra olan talebi arttı. Yeşil enerjiye geçiş de bakır talebini destekledi. Nikel ve alüminyum da arz endişeleri nedeniyle yükseliş gösterdi.

    ENERJİ PİYASASI

    Brent petrol fiyatı yüzde 6,5 düşerken, doğal gaz fiyatları yüzde 16,3 arttı. ABD’de doğal gaz üretiminin azalması, fiyat artışlarına yol açtı. Asya’dan gelen yüksek talep de doğal gaz fiyatlarını destekledi.

    TARIM ÜRÜNLERİ

    Tarım ürünlerinde, özellikle kakao ve kahve fiyatlarında sert artışlar görüldü. Kahve yüzde 43,5, şeker yüzde 9,2 değer kazandı. Özellikle Brezilya’daki kuraklık ve Vietnam’daki kötü hava koşulları kahve fiyatlarını yukarı çekti. Kakao ise yüzde 84 artarak rekor seviyelere ulaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow