hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emtia piyasasında geçen hafta sert düşüşler hakim oldu

    Emtia piyasasında geçen hafta sert düşüşler hakim oldu
    expand

    Geçtiğimiz hafta tezgah üstü piyasada fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 3,7, nikelde yüzde 5,1, kurşunda yüzde 3,9, çinkoda yüzde 6,6 ve alüminyumda yüzde 4,3 oranında geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta emtia piyasasında, küresel ekonomik faaliyetlerin beklenenden daha fazla yavaşlayabileceği endişeleriyle sert düşüşler yaşandı. Emtia piyasası genelinde satış baskısı hakim oldu. Önde gelen ekonomilerden gelen makroekonomik veriler, ekonomik aktivitenin beklenenden sert yavaşlayabileceğini gösterirken, bu durum emtia fiyatlarına olumsuz yansıdı.

    Çin'deki imalat ve inşaat sektörlerinde yaşanan durgunluk, geçen hafta emtia piyasasını etkileyen en önemli faktörlerden biri oldu. Haftalık bazda, ons altın yüzde 0,2, gümüş yüzde 3,2, platin yüzde 0,6 ve paladyum yüzde 5,5 oranında değer kaybetti. Fed'in para politikasını gevşetme beklentilerine rağmen, atılacak adımların belirsizliği altın fiyatlarını aşağı çekti.

    Avro Bölgesi'nde gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) ikinci çeyrekte yüzde 0,2 büyümesi, büyümenin yavaşladığına işaret etti ve bu durum özellikle gümüş fiyatlarında olumsuz etki yarattı.

    Baz metallerde ise tezgah üstü piyasada geçen hafta önemli düşüşler kaydedildi. Bakır yüzde 3,7, nikel yüzde 5,1, kurşun yüzde 3,9, çinko yüzde 6,6 ve alüminyum yüzde 4,3 oranında geriledi. Küresel ekonomik yavaşlamanın endüstriyel metaller üzerindeki talebi düşüreceği beklentisi, bu düşüşlerin ana nedeni olarak öne çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Çin ve Almanya'dan gelen zayıf ekonomik veriler de baz metal fiyatlarına olumsuz yansıdı. ABD'de açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustosta 47,2’ye çıkmasına rağmen beklentilerin altında kaldı. Benzer şekilde, Çin'deki PMI verisi 49,1’e düşerken, Almanya’da imalat sanayi PMI'ı 42,4 puana gerileyerek beş ayın en düşük seviyesine ulaştı.

     

    BRENT PETROL VE DOĞAL GAZ FİYATLARI

    Enerji grubunda Brent petrolün varil fiyatı yüzde 7,2 azaldı. Buna karşılık, New York Ticaret Borsası'nda doğal gazın fiyatı yüzde 7,1 arttı. Brent petrolde artan resesyon endişeleri ve Libya'daki petrol üretimine dair belirsizlikler fiyatların düşmesine yol açtı. Libya'nın petrol sahalarında yaşanan durdurma kararının değişme ihtimali de arz kaygılarını hafifletti. Ayrıca, ABD'de doğal gaz depolama seviyelerinin düşmesi, doğal gaz fiyatlarında artışa neden oldu.

     

    TARIM ÜRÜNLERİ FİYATLARI

    Tarım ürünlerinde ise tahıllar dışındaki ürünlerde düşüşler kaydedildi. Chicago Ticaret Borsası'nda buğday fiyatları yüzde 2,8, mısır yüzde 1,3, soya fasulyesi yüzde 0,5, pirinç ise yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. Buğday stoklarındaki düşüş ve küresel mısır ile pirinç üretim tahminlerinin gerilemesi fiyatları yukarı taşıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, Intercontinental Exchange'de libre bazında şeker yüzde 2,5, pamuk yüzde 0,8, kahve yüzde 3,3 oranında düşüş yaşadı. Kakao fiyatları ise yüzde 6,6 oranında geriledi. Nijerya'daki artan kakao ihracatı, fiyatların sert bir şekilde düşmesine neden oldu. Pamuk fiyatları küresel büyüme endişelerinden etkilenirken, kahve ihracatındaki artış arz endişelerini azaltarak fiyatlarda düşüşe yol açtı. Petrol fiyatlarındaki düşüş de şeker fiyatlarını aşağı çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow