Emtia piyasasına geçen ay altın, gümüş ve petrol damgasını vurdu
Geçen ay emtia piyasasında ürün bazında ayrışmalar dikkat çekti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerini öngörülenden daha yavaş gerçekleştirebileceği beklentisi ve Çin kaynaklı talep endişeleri piyasaya olumsuz etki ederken, jeopolitik risklerin devam etmesi, değerli metaller ve Brent petrolde yükseliş eğilimini destekledi.
Analistler, ABD’den gelen makroekonomik verilerin ekonominin güçlü kaldığını gösterdiğini, bu durumun Fed’in faiz indirim hızını yavaşlatabileceğine dair beklentileri artırdığını ifade etti. Dünya Bankası ise küresel emtia fiyatlarının, petrol bolluğu nedeniyle 2025’te son beş yılın en düşük seviyesine inebileceğini bildirdi. Banka, 2024-2026 arasında küresel emtia fiyatlarında %10’luk bir düşüş bekliyor.
DEĞERLİ METALLERİN GÜÇLÜ PERFORMANSI
Ekim ayında altın, gümüş, platin ve paladyum değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.790,1 dolara çıkarak rekor seviyeye ulaşırken, gümüş de 34,9 dolara yükseldi ve 12 yılın en yüksek seviyesini gördü. Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin güvenli liman arayışını desteklemesi ve merkez bankalarının sıkı para politikasından geri adım atması, altının değer kazanmasında etkili oldu.
Dolar endeksi ve tahvil faizlerinin artmasına rağmen, jeopolitik gerilimlerin getirdiği güvenli liman talebi altının yükselişini destekledi. Merkez bankalarının altın alımlarını sürdürmesi ve ABD seçimlerine yönelik belirsizlikler de altın fiyatlarının artmasına katkı sağladı. Analistler, gelecek yıl altının ons fiyatının 3 bin doları görebileceğini belirtiyor.
GÜMÜŞ VE DİĞER DEĞERLİ METALLER
Küresel çapta gümüş açığı beklentisi ve arzın talebi karşılayamayacağı endişesi, gümüş fiyatlarına olumlu yansıdı. Gümüş, elektronik ve yenilenebilir enerji sektörleri ile askeri alanda kullanıldığı için jeopolitik gerilimlerden de destek buluyor. Paladyum ise ABD'nin Rusya'nın ihracatına yönelik yaptırım olasılığı ile yükseldi. Platin fiyatlarının ise daha yüksek talep ve arz kesintileriyle 2025’te bu yılın ortalamalarının üzerinde kalması bekleniyor.
BAZ METALLERDE BASKI
Alüminyum, bakır, kurşun, nikel ve çinko gibi baz metallerde satış baskısı görüldü. Dolar talebinin artması ve Çin’de emlak sektörüne yönelik teşvik paketlerinin beklentileri karşılayamaması bu baskıyı artırdı. Çin’in gayrimenkul sektörü, ülke ekonomisinin önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Fed’in faiz indirimi konusunda yavaş bir adım atacağı beklentisi bakır fiyatlarını olumsuz etkilerken, Şili’deki bakır üretiminin artması arz endişelerini azalttı.
ENERJİ VE TARIM GRUBU
Brent petrol, Orta Doğu’daki gerginliklerin arz endişelerine yol açmasıyla %3 arttı. Ancak doğal gaz fiyatları, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklentisiyle %7,4 düşüş gösterdi. Tarım grubunda şeker fiyatları yükselirken, mısır, soya fasulyesi ve pirinç fiyatları düştü. Avrupa Birliği’nin, çevreye zarar veren ürünlerin ithalatını kısıtlayacak kuralları erteleme haberleri kahve ve kakao fiyatlarında düşüşe yol açtı. Ayrıca, Brezilya'daki yağışların artması ve Brezilya realinin dolar karşısında değer kaybetmesi kahve fiyatlarını geriletti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BİM TEMETTÜ TARİHİ 2024: BIMAS ne kadar temettü verecek? BİM temettü ne zaman hesaba geçer?
Bir dönemin moda ikonuydu! Popüler marka iflas etti! 160 mağazasını kapattı
HABER || Emeklileri ilgilendiren haber! Promosyonlar güncellendi
HABER | Asgari ücret maratonu sürüyor! 3. toplantının tarihi belli oldu
ŞOK Market 18-31 Aralık 2024 Aktüel Ürünler Kataloğu: Yılın Son Fırsatları!