hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emtia piyasasına Fed rüzgarı!

    Emtia piyasasına Fed rüzgarı
    expand

    Emtia piyasasında geçen hafta, Fed’in politika faizinde yaptığı indirimin ardından talebin artacağına yönelik beklentilerle yükseliş eğilimi gözlendi. Tezgah üstü piyasada libre bazında bakır yüzde 2,7, nikel yüzde 3,4, kurşun yüzde 0,1 ve alüminyum yüzde 0,8 oranında artış kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi ve "yumuşak iniş" beklentilerinin güçlenmesiyle emtia piyasasında genel olarak pozitif bir seyir izlendi.

    Fed politika faizini yüzde 4,75-5,00 aralığına indirirken, Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını ve istihdamdaki aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti. Powell, iş gücü piyasasının aşırı ısınmış haline kıyasla soğuduğunu ve enflasyonun önemli ölçüde azaldığını ifade etti.

    Değerli metallerden altın ve gümüşte artış görüldü. Geçen hafta altın ons bazında yüzde 1,7, gümüş yüzde 1,5 değer kazanırken, platin yüzde 2, paladyum yüzde 0,1 değer kaybetti. Altının ons fiyatı ise 2.625,8 dolarla rekor seviyeyi gördü.

    Baz metallerde ise, tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2,7, nikel yüzde 3,4, kurşun yüzde 0,1, alüminyum yüzde 0,8 artarken, çinko fiyatları yüzde 1,2 düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler, Fed'in faiz indirimleri ve merkez bankalarının altın alımlarıyla altının ons fiyatının 2.900 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor. Gümüş fiyatlarında ise 2025 yılına kadar ons başına 40 dolara ulaşma ihtimali değerlendiriliyor.

    Bakır ve gümüş, Fed’in faiz indirimi ile endüstriyel metallere olan talebin artacağı ve ekonomik büyümeyi teşvik edeceği beklentisiyle yükseldi. Arz kesintilerine ilişkin endişeler de alüminyum fiyatlarını artırdı.

    Enerji grubunda Brent petrol yüzde 3,2, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz fiyatları yüzde 6,6 arttı. Petrol fiyatlarındaki artışta, ABD'nin Meksika Körfezi’nde etkili olan Francine Kasırgası ve ABD'deki ticari ham petrol stoklarının azalması gibi faktörler etkili oldu.

    Tarım grubunda, şeker fiyatları Brezilya’daki kuraklık nedeniyle yüzde 13,6 yükselirken, pamuk fiyatları yüzde 4,6 arttı. Ancak kahve ve kakao fiyatları ise haftayı düşüşle kapattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow