Emtia piyasası geçen haftaya nasıl kapattı? Çin etkisi...
Altının ons fiyatı 2 bin 722,6 dolarla yeni bir rekor kırarken, haftayı yüzde 2,4 artışla 2 bin 721,4 dolardan kapattı. Gümüş ise 33,76 dolarla yaklaşık 12 yılın en yüksek seviyesini görüp, haftayı yüzde 8,2 artışla 33,71 dolardan tamamladı.
Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında, özellikle Çin kaynaklı talep endişeleri nedeniyle genel bir düşüş eğilimi yaşanırken, değerli metaller ise merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve artan jeopolitik risklerle pozitif bir ayrışma sergiledi.
Emtia piyasasında genel olarak satış baskısı hakimdi. Altının ons fiyatı haftayı yüzde 2,4 artışla 2 bin 721,4 dolardan, gümüş ise yüzde 8,2 yükselişle 33,71 dolardan tamamladı. Platin ons bazında yüzde 2,9, paladyum ise yüzde 1,8 değer kazandı.
Altın fiyatlarının yükselişinde, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve Orta Doğu'daki artan jeopolitik riskler etkili oldu. Bu süreçte, yatırımcıların güvenli liman arayışıyla altına yönelmesi dikkat çekti. Ayrıca, dolar endeksi ve tahvil faizlerinin yükseldiği bir dönemde altının bu performansı sergilemesi de dikkat çekti. Analistler, doların değer kazanması ve tahvil faizlerinin yükselmesinin altının alternatif maliyetini artırmasına rağmen, jeopolitik gerilimlerin güvenli liman talebini desteklediğini belirtti.
Londra Külçe Piyasası Birliği üyeleri, altın fiyatlarında önümüzdeki yıl yeni rekor seviyelerin görülebileceği öngörüsünde bulundu. ABD seçimlerine dair belirsizliklerin de altın fiyatlarını destekleyebileceği ifade edildi. Öte yandan, Çin'den gelen büyüme verilerinin beklentileri aşması, gümüş fiyatlarına da olumlu yansıdı.
Baz metallerde ise geçen hafta fiyatlarda genel bir düşüş yaşandı. Bakırda yüzde 2,3, alüminyumda yüzde 0,8, kurşunda yüzde 1,1, nikelde yüzde 5,1 ve çinkoda yüzde 2 oranında azalma kaydedildi. Çin'deki talep endişeleri, baz metal fiyatları üzerinde baskı oluşturdu. Ülkede emlak sektöründeki sorunlara yönelik açıklanan teşvik paketinin beklentileri karşılamaması, fiyatların düşüşünde etkili oldu.
Brent petrolde kayıplar yüzde 7'yi aşarken, New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gazın fiyatı da yüzde 14,5 oranında geriledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşte, OPEC'in küresel petrol talebine yönelik öngörüsünü aşağı yönlü revize etmesi önemli rol oynadı. OPEC, bu yıl için küresel petrol talebini günlük 106 bin varil aşağı yönlü revize ederek, talebin geçen yıla göre günlük 1 milyon 930 bin varil artışla 104 milyon 140 bin varile ulaşmasını bekliyor. Çin kaynaklı talep düşüşü, küresel petrol talebinde yavaşlamanın başlıca nedeni olarak gösteriliyor.
Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl küresel petrol arzının önceki yıla göre artacağına yönelik öngörülerini sürdürüyor. Rapora göre, küresel petrol arzının 2023'te günlük 660 bin varil artarak 102 milyon 900 bin varile ulaşması bekleniyor.
Hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyredeceği tahminleri, doğal gaz fiyatlarında sert düşüşlere neden oldu. Tarım emtiasında ise kahve, Brezilya’daki düşük yağışlar nedeniyle pozitif ayrışarak fiyatlarda yükseliş kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Helal Akreditasyon Kurumu idari para cezaları artırdı
HABER || Asgari ücret ne kadar olacak? Uzman isimlerden 3 farklı tahmin
Amazon’dan flaş Türkiye kararı! Artık bu 1500 parça Sivas, Yozgat, Tokat ve Kayseri'de üretilecek...
IBAN UYARISI! Para Gönderirken Bu Hataya Düşmeyin! Hesabınızdaki Tüm Bakiyeyi Kaybedebilirsiniz
Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi! 2 markada domuz eti tespit edildi...