hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikli araçlar için geliştiriliyor: Dünyanın en zenginleri bu projede yer aldı

    Elektrikli araçlar için geliştiriliyor: Dünyanın en zenginleri bu projede yer aldı
    expand

    Ultra zenginler elektrikli araç ve yapay zeka teknolojisinin bir araya geldiği projede buluştu. Elektrikli araçlar için çok önemli olan nadir toprak metallerinin madenciliği için makine öğrenimini kullanan 1 milyar dolarlık bir yapay zeka projesinin yatırım finansman turu tamamlandı. Turda finansörler arasında Bill Gates, Jeff Bezos ve Jack Ma gibi isimler var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nadir toprak elementleri için yapay zeka kullanan Berkeley merkezli bir madencilik şirketi olan KoBold Metals, 1 milyar dolar değerinde bir yapay zeka projesi ile dünyanın en büyük yatırımcılarından bazılarını da içeren finansman turunu kapattı.

    Wall Street Journal'da bildirilen 200 milyon dolarlık tur, Jeff Bezos ve Jack Ma gibi kişiler adına temiz enerji şirketlerine yatırım yapan Bill Gates destekli bir girişim sermayesi şirketi olan Breakthrough Energy Ventures'tan gelen parayı içeriyordu.

    Proje, yapay zekanın dünya yüzeyinin altının modellenmesinde ve geleneksel tekniklerin ulaşamayacağı derinliklerin keşfedilmesinde kullanılmasına yönelik kapsamlı bir araştırma ve geliştirme bütçesine sahip.

    Diğer yatırımcılar arasında, kritik trendleri erken tespit etmesiyle tanınan Andreessen Horowitz ve Bond Capital vardı.

    Finansman, KoBold'un değerini 1 milyar doların üzerine çıkardı. Şirketin son finansman turu, Şubat 2022'de 192,5 milyon dolar topladı. Çığır Açan Energy Ventures ve Bond, önceki raundun birer parçasıydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018'de kurulan KoBold, elektrikli araçlar için pil yapımında çok önemli olan metal birikintilerini (özellikle lityum, nikel, kobalt ve bakır) aramak için makine öğrenimini kullanıyor.

    ÜÇ KITAYA YAYILDI

    Şirketin şu anda yıllık 100 milyon dolar yatırım yaptığı üç kıtada 60'tan fazla programı var.

    Şirket web sitesinde, "Tescilli Yapay Zeka araçlarımız, KoBold'un belirsizliği azaltmayı en üst düzeye çıkarmak için her keşif adımında hangi verileri toplayacağını belirlemesini sağlayan, bilginin etkinliği (EOI) olarak adlandırdığımız bir kavram üzerine kuruludur" deniyor.

    Şirket, metallere ulaşmanın daha uzun sürebileceğini, ancak sondajın hassasiyet odaklı olacağını söylüyor. Örneğin, yakın zamanda Zambiya'da bir bakır yatağı satın alınmasının sonuç vermesinin sekiz yıl sürmesi bekleniyor.

    Lityum, nikel, kobalt ve bakır talebi artıyor. KoBold, 2050 yılına kadar arz ve talep arasında 12 trilyon dolarlık bir uçurum olacağını tahmin ediyor.

    Kaynak: Fortune

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow