hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomide neler oldu? İşte 2023 almanağı

    Ekonomide neler oldu İşte 2023 almanağı
    expand

    Türkiye'de 2023 yılına seçimden sonra görev başına gelen yeni ekonomi yönetimi, sıkılaşma adımları ile damga vururken kredi risk primi CDS 290 altına kadar inerek kırmızı alarm alanından uzaklaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yeni ekonomi yönetiminin önceliği enflasyonu düşürmek oldu. Bu çerçevede merkez bankası öncülüğünde kritik adımlar atıldı.

    Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın gelmesinin ardından yönetim de kısa sürede değişti. Politika faizi, 3400 baz puan artışla yüzde 8,5'ten yüzde 42,5'a yükseltildi. Merkez Bankası'ndan "sıkılaşmaya devam" sinyali gelmeye devam ediyor.

    Rezervler tüm zamanların rekorunu kırdı. 26 Mayıs'ta 98,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri, mayıs sonundan 15 Aralık ile biten haftaya kadar geçen sürede 44,1 milyar dolar artarak 142.5 milyar dolara yükseldi.

    Sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanması bekleniyor.

    TL'yi cazip kılacak adımlar atıldı. KKM hesapları azalırken mevduatlarda TL payı arttı. 

    Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i düşüş eğilimine geçti. Mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden 290'ın altına gerileyen CDS, yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor. CDS, 287 baz puan seviyesinde seyrediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow