hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ECB üyelerinden dikkat çeken faiz ve enflasyon mesajı

    ECB üyelerinden dikkat çeken faiz ve enflasyon mesajı
    expand

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyeleri Philip Lane, Gabriel Makhlouf ve Martins Kazaks, Avrupa'daki enflasyon eğilimleri ve faiz politikaları hakkında görüşlerini paylaştı. ECB yetkilileri, dezenflasyon sürecinin ilerlemesi ve olası faiz indirimleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lane: "Dezenflasyon süreci olumlu ilerliyor"

    ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, Cleveland'da yaptığı açıklamada, Avrupa'daki enflasyon göstergelerinin zirve noktalarından düşüş gösterdiğini belirtti. Enflasyonun yüzde 3,4 ile yüzde 7,5 arasındaki zirvelerden, yüzde 1,9 ile yüzde 2,8 seviyelerine gerilediğini ifade eden Lane, 2024 yılının "geçiş yılı" olacağını ve geçmiş enflasyon etkilerinin devam edebileceğini vurguladı. Dezenflasyon sürecinin genel olarak iyi ilerlediğini ve 2025 yılı itibarıyla enflasyonun hedeflenen seviyelere dönmesinin beklendiğini belirtti.

    Makhlouf: "Büyük faiz indirimleri için güçlü veriler şart"

    ECB Yönetim Konseyi üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, ECB'nin büyük faiz indirimlerini istisnai durumlara ayırması gerektiğini söyledi. Enflasyonun yüzde 2 seviyesine çekilmesi için "temkinli" bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Makhlouf, "Verilerin oldukça güçlü olması gerektiğini düşünüyorum. Tarihsel olarak büyük kriz ya da ani gelişmelerde bu tür adımlar atılır," şeklinde konuştu. Ayrıca hizmet enflasyonu konusunda endişelerini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazaks: "Faiz oranlarının nötr seviyenin altına düşmesi gerekmiyor"

    ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks, ECB'nin faiz oranlarını nötr seviyenin altına indirmenin şu an için gereksiz olduğunu belirtti. Kazaks, ekonomik temellerin faizleri nötr seviyenin altına çekmek için yeterince zayıf olmadığını söyledi. Enflasyonun beklenenden biraz daha hızlı düştüğünü ancak bu durumun sadece hedefe ulaşma tarihini öne çektiğini ifade etti. Ayrıca, ücret ve hizmet fiyatlarındaki artışların yüksek kaldığını ve enerji maliyetlerinin sınırlı bir etkisi olduğunu belirterek, ECB'nin politika konusunda temkinli olması gerektiğinin altını çizdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow