hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ECB Başekonomisti Philip Lane'den faiz açıklaması

    ECB Başekonomisti Philip Laneden faiz açıklaması
    expand

    Avrupa Merkez Bankası Başekonomisti Philip Lane, Bankanın gelecek ay faizler konusunda büyük bir sürpriz olmazsa kısıtlamaları kaldırmak için yeterli işaret gördüğünü ve bu yıl sonuna kadar para politikasını kısıtlayıcı bölgede tutması gerekeceğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Financial Times'a konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Philip Lane, Avrupa'nın, Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı enerji fiyatları şokundan diğer bölgelere kıyasla daha fazla etkilendiğini belirtti. Lane, buna rağmen ECB'nin uyguladığı para politikasıyla Avro Bölgesi'nde enflasyonu frenlemeyi başardığını ifade etti.

    Enflasyonu Frenleme ve Para Politikası

    Lane, ECB Yönetim Kurulu'nun, enflasyonun düşüş eğilimini sürdürmesini sağlamak için faiz oranlarını bu yıl kısıtlayıcı bölgede tutması gerektiğini vurguladı. Maliyet baskılarının hala önemli olduğunu belirten Lane, "Merkez bankacılarının amacı mümkün olduğunca sıkıcı olmaktır." diyerek, ECB'nin beklenmedik bir hamleyle piyasaları şaşırtacağı yönündeki endişeleri reddetti.

    Gelecek Planları ve Faiz Oranları

    Philip Lane, enflasyonun ECB'nin yüzde 2'lik hedefine sürdürülebilir şekilde yaklaştığını belirterek, Bankanın gelecek ay faizler konusunda "büyük bir sürpriz olmazsa" kısıtlamaları kaldırmak için yeterli işaret gördüğünü ifade etti. Faiz oranlarının enflasyonu düşürmeye katkıda bulunmaya devam etmesi gerektiğini söyleyen Lane, verilerin dikkatle değerlendirileceğini ve ardından "kısıtlayıcı aralık içinde aşağı doğru hareket etmenin orantılı ve güvenli olup olmadığına" karar verileceğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihsel Bağlam ve Yatırımcı Beklentileri

    Avro Bölgesi'nde enflasyon 2022 yazında keskin bir şekilde yükseldiğinde, ECB faiz oranlarını artıran son büyük merkez bankalarından biri olmuştu. Yatırımcılar, ECB'nin 6 Haziran'daki Yönetim Konseyi toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürmesini bekliyor.

    Philip Lane'in açıklamaları, ECB'nin enflasyonu kontrol altına almak için sıkı para politikalarını sürdürme kararlılığını yansıtıyor. Yatırımcılar, ECB'nin faiz kararlarını yakından izleyerek gelecekteki ekonomik politikaları ve piyasa tepkilerini değerlendirecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow