Dünya çip üretimi için seferberlikte: Türkiye de beklenen hamleyi yaptı
Pandemi ile gündemimize yerleşen çip krizinin etkileri, tedarik zincirlerinin jeopolitik gerginliklerle bozulması sonucu artarak devam ediyor. Gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için devasa yatırımlar açıklanırken 2025’e kadar devreye alınacak yeni çip üretim tesislerinin dünyaya bir daha çip krizi yaşatmayacağı belirtiliyor. Bu konuda Türkiye’nin yaptığı atağı ise Bakan Muş duyurdu. Muş, çip üretimi için Ankara'da yer ayrıldığını belirtti, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Erkoç “Üretim arttıkça da arz ve talep dengesi yerine oturur bu da fiyatların geri gelmesine sebep olur.” dedi.
Pandemi ile gündemimize yerleşen çip krizinin etkileri, tedarik zincirlerinin jeopolitik gerginliklerle bozulması sonucu artarak devam ediyor. Gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için devasa yatırımlar açıklanırken 2025’e kadar devreye alınacak yeni çip üretim tesislerinin dünyaya bir daha çip krizi yaşatmayacağı belirtiliyor. Bu konuda Türkiye’nin yaptığı atağı ise Bakan Muş duyurdu. Muş, çip üretimi için Ankara'da yer ayrıldığını belirtti, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Erkoç “Üretim arttıkça da arz ve talep dengesi yerine oturur bu da fiyatların geri gelmesine sebep olur.” dedi.
Küresel çip krizi özelinde geçtiğimiz yıl tarihin en kötü zamanlarını yaşadık. Firmalar verdikleri siparişleri almak için daha önce hiç olmadığı kadar uzun süre beklemek zorunda kaldı. Bu durum firmalar kadar bizleri yani tüketicileri de etkiledi.
Çip krizi nedeniyle birçok elektronik ürün satışa sunulamadı, üretilen az sayıda stok karaborsaya düşerek çok yüksek fiyatlardan satıldı. Örneğin, tanıtımları üzerinden çok uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen halen yeni nesil oyun konsolları Xbox Series X ve PlayStation 5 birçok pazarda bulunamıyor. Firmalar daha fazla üretmek istemelerine rağmen ellerinde yeterince çip olmadığı için üretimi artıramıyor.
DEVASA HAZIRLIKLAR
Etkilerinin 2024 yılına kadar sürmesi beklenen küresel çip krizinin bir kez daha yaşanmaması için büyük adımlar atılıyor. Örneğin Samsung, sahibi olduğu mevcut fabrikalara ek olarak ABD’de çip üretim için büyük bir fabrika yatırımı gerçekleştiriyor. Hatta firma daha şimdiden ABD’deki çip fabrikasını büyütmek adına farklı arazi alımları dahi gerçekleştiriyor. Bu planlar için şimdiden 17 milyar doları cepten çıkardığı aktarılan Samsung, ABD’de uzun vadeli olarak tam 11 farklı çip üretim tesisi kurmak istiyor ve bunlar için de ABD’ye toplam tam 200 milyar dolarlık devasa bir Yatırım hedefliyor. Öte yandan, Intel de ABD’ye dünyanın en büyük çip üretim tesislerinden birisini kuruyor. Bu tesisin ilk aşaması için 20 milyar Dolar ayıran Intel, daha sonra kapasiteyi daha da artıracaklarını belirtiyor. Şirket ayrıca, üretimi çeşitlendirmek adına Avrupa’ya 36 milyar dolarlık bir yatırım daha yapacak.
AVRUPA DEVREDE
Küresel çip krizinin ortaya koyduğu durum sonrasında Avrupa Birliği de sürece ağırlık vermeye başladı. Birlik, 2030 itibarıyla global yarı iletken üretimindeki payını yüzde 9’dan yüzde 20’ye çıkarmak istiyor ve bunun için 43 milyar Euro seviyesinde bir fon ayırıyor. ABD tarafında ise durumla alakalı devlet düzeyinde büyük bir adım atıyor.
Ülke “CHIPS” onaylanan yasası ile ülkedeki çip fabrikalarının arttırılması için ciddi maddi yardımda bulunuyor. Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık desteğin yanı sıra, yarı iletken fabrikalarının kurulumunu teşvik etmek için bazı ciddi vergi indirimlerini içeriyor.
Küresel çip krizi en çok otomobil tarafını etkiledi. Bunun arkasında otomobillerin içerisinde çok sayıda çipin kullanılması yer alıyor, modern araçlar tahmin edildiği gibi sadece tek bir çipten oluşmuyor. Bu konuda bir açıklama yapan Tofaş Tedarik Zinciri Direktörü Onur Yalçın, güncel ortalama bir araç içerisinde 1.000’den fazla çip olduğunu aktarıyor.
Yalçın’a göre, bu rakam elektrikli araçlarda tam 2.000’i geçiyor, otonom / sürücüsüz araçlarda ise tam 10.000 rakamını geride bırakacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden otomobil firmaları çip krizinin etkisiyle daha önce hiç görmediğimiz oranda üretimi durdurma kararları almak zorunda kaldı. Çip krizi bilgisayar sektöründen akıllı telefon pazarına kadar elektronik alanında faaliyet gösteren her firmanın planlarını çok büyük şekilde etkiledi. Pandemi dönemindeki talep patlamasına kimse hazır değildi ve bunun sonucunda inanılmaz gelişmeler yaşandı.
BAKAN MUŞ: ANKARA'DA YER AYRILDI
Kayseri'de katıldığı Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde, dünyada yaşanan çip kriziyle ilgili konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Ankara'da belli bir yer bunun için ayrılmış durumda. Şu an bu yatırımla alakalı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışması söz konusu." dedi.
Bakan Muş şu ifadeleri kullandı:
"Burada Türkiye'nin yatırım yapmak istediğini, burada yatırımları da ağırlamak istediğini aktaran Muş, şöyle devam etti: Türkiye bu işin içine girmek istiyor. Girmemizin gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sürekli taşıma suyuyla değirmen dönmez. Bunun çok farklı seviyeleri var. Bütün seviyeleri yürütmeseniz de bazı seviyeleri yürütmeniz gerekiyor. Gelecek artık daha da teknolojikleşecek ve dijitalleşecek. Tabi dijitalleşecek her alanda bu çipe ihtiyaç olacak. Buna olan talep artacak. Bu anlamda biz Türkiye olarak üretici güç olmak istiyoruz. En önemli ihtiyacımız su. Çipte su çok kullanılıyor. Çipin kullanılması için suya ihtiyaç var. Bununla ilgili bir hazırlığımız var."
Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye Türkiye'nin çip üretecek olmasını değerlendiren Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ise "Bir defa çipi bahane edip de üretim yapmayan bir sürü otomobil olsun diğer akıllı sistemler olsun bunların üretimi artar. Üretim arttıkça da arz ve talep dengesi yerine oturur bu da fiyatların geri gelmesine sebep olur." diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Asgari ücret 4. toplantısı ne zaman, hangi tarihte? 2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI TAHMİNLERİ!
2025 Yılı Asgari Ücreti İçin Geri Sayım: Yeni Zam Oranları ve Beklentiler | Son Dakika Haberleri
Altın Fiyatlarında Hareketlilik: Fed Kararlarının Etkisi ve Güncel Seviyeler | Son Fiyatlamalar...
ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTISI TARİHİ | 4. Asgari ücret toplantısı ne zaman? 2025'te asgari ücret ne kadar olur, kaç TL?
Memur ve Emekli Maaşları İçin Geri Sayım Başladı: Zam Oranları ve Beklentiler | Son Dakika Haberleri...