Dünya Binalar Günü Birleşim Bildirgesi Paris'te imzalandı
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili ve Uluslararası Müteahhitler Birliği Konfederasyonu CICA Başkanı Emre Aykar, Paris İklim Zirvesi'nde "Dünya Binalar Günü Birleşim Bildirgesi'ni imzaladı. Aykar, "Bugün inşa edilen binalar yarının bina stokları olacak. Hemen harekete geçilmezse, sera gazı salımının onlarca yıl yükselerek artması kaçınılmazdır. Bina sektörü olarak tüm paydaşlarımızı, hükümetleri, şirketleri, finans kuruluşlarını, üniversiteleri, birlikleri, profesyonelleri ve tüketicileri eylem planına katılmaya davet ediyoruz" dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili ve Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Emre Aykar'ın Kasım 2014'ten bu yana başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Müteahhitler Birliği Konfederasyonu'nun (CICA) da içinde bulunduğu uluslararası kuruluşlar, Paris'teki İklim Zirvesi'nde (COP21) bir araya geldi. 30 Kasım-11 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen zirvede 3 Aralık "Dünya Binalar Günü" ilan edildi.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı öncülüğünde; UNEP; UN-HABITAT, Fransız Gelişme Ajansı (ADF) Mimarlık 2030; Uluslararası Mimarlar Birliği, Galler Prensliği Kurumsal Liderler Grubu, Uluslararası Enerji Ajansı, İklim Teknolojileri Merkezi, UNEP finansman girişimi, Dünya Yeşil Binalar Konseyi, Dünya Kaynakları Enstitüsü ve CICA gibi çeşitli uluslararası kuruluşların ortak çalışması ile, 3 Aralık Dünya Binalar Günü'nde hazırlanan Bildirge imza altına alındı.
Binalar dünya kaynaklarının yüzde 40'ını kullanıyor
Bildirgeye göre, binalar dünyada üretilen global enerjinin yüzde 40'ını, suyun yüzde 25'ini, dünya kaynaklarının yüzde 40'ını kullanıyor ve toplam sera gazı salımlarının da yüzde 30'una neden oluyor. Bina inşaat sektörünün dünya toplam gayri safi hasılasının yüzde 10'u değerinde olduğu ve 111 milyon kişiye istihdam sağladığı tahmin ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin doğurduğu konut, eğitim, sağlık, sosyal ve idari hizmet ihtiyaçları bina ve inşaat aktivitelerini gayri safi hasılanın yüzde 40'ına kadar çıkartıyor. Diğer taraftan binalar, hedeflenen sera gazı salımlarının, en asgari düzeyde harcamalarla azaltılması için de önemli bir potansiyel oluşturuyor. Bugün, binalarda tüketilen enerji, güvenilir ve kolaylıkla temin edilebilen teknolojiler kullanılarak yüzde 30 ila 80 oranında azaltılabiliyor.
Bildirgeye imza atan CICA Başkanı Emre Aykar, binaların uzun ömürlü niteliklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bugün inşa edilecek binalar, yarının bina stokları olacak. Hemen harekete geçilmezse, sera gazı salımlarının onlarca yıl yükselerek artması kaçınılmazdır. Oysa düşük enerji sarf eden, yenilenebilir, yeniden düzenlenebilir çözümler; güvenilir politikalar, finansman imkânları ve teknolojik işlemler kullanmak imkânı mevcuttur. Bugün, "Binalar Günü Birlik Çağrısı" kapsamında, bina sektörü olarak ülkeler bazında bu desteği vermek amacıyla, gücümüzü birleştirmeyi öneriyoruz. Tüm paydaşlarımızı, hükümetleri, şirketleri, finans kuruluşlarını, üniversiteleri, birlikleri, profesyonelleri ve tüketicileri eylem planına katılmaya davet ediyoruz."
Emre Aykar'ın Başkan Vekilliği görevini yürüttüğü Türkiye Müteahhitler Birliği de, Kasım 2014'te kamuoyuna açıkladığı İnşaat Sektörü Bildirgesi'nde, sürdürülebilir inşaat prensiplerini ve yaşanabilir kentler hedefini Türkiye'nin gündemine taşımıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!
SON DAKİKA HABERİ | Emekli bayram ikramiyelerinde 4 yeni formül! Kim ne kadar alacak?
SON DAKİKA HABERİ | Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri
Yatırımcısını sevindiren haber: Altında rekor üstüne rekor!
KONUT KREDİSİ 2025 OCAK | Faiz kararı öncesi konut kredisinde son durum! 1 milyon TL'nin aylık ödemesi ne kadar oldu?