SICAK GELİŞME | Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 600 milyon dolarlık finansman
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Şubat 2023'te Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremler nedeniyle yıkılan veya ağır hasar gören mikro işletmelerin yeniden canlandırılmasını desteklemek amacıyla 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunana Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu krediyle birlikte ülkemiz için 2024 yılı içinde Dünya Bankası tarafından onaylanan finansman tutarı 3,7 milyar dolara yaklaşmıştır." ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankasının 6 Şubat depremlerinden etkilenen küçük sanayi sitelerinin yeniden inşası ve bölgedeki işletmelerin faaliyetlerinin devamı için kullanılacak 600 milyon dolarlık krediyi onayladığını belirterek, "Bu krediyle birlikte ülkemiz için 2024 yılı içinde Dünya Bankası tarafından onaylanan finansman tutarı 3,7 milyar dolara yaklaşmıştır." dedi.
Şimşek, AA muhabirine, Dünya Bankası ile yürütülen işbirliği çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Dünya Bankasının, geçen yıl Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından Türkiye'ye aktardığı kaynak tutarını devam eden 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha ilave ederek 35 milyar dolara yükseltme kararı aldığını anımsatan Şimşek, Türkiye'ye yönelik Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı'nın da bir süre önce Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girdiğini bildirdi.
Bankadan sağlanacak yeni finansmana ilişkin de bilgi veren Şimşek, "Dünya Bankası, 6 Şubat depremlerinden etkilenen küçük sanayi sitelerinin yeniden inşası ve bölgedeki işletmelerin faaliyetlerinin devamı için kullanılacak 600 milyon dolarlık krediyi onayladı. Bu kredi, uygulaması Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek Türkiye Küçük Sanayi Sitelerinin Yeniden İmarı ve Bölgesel Ekonomik İyileşme Projesi'nin finansmanında kullanılacak." diye konuştu.
Şimşek, bu kredinin, depremin ardından afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından afetlere dayanıklı ve düşük emisyonlu küçük sanayi siteleri inşa edilerek bölgedeki mikro, küçük ve orta ölçeklı̇ işletmelerin faaliyetlerinin devamlılığının ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için kullanılacağını söyledi.
"DÜNYA BANKASI İLE İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK"
Dünya Bankası ile sürdürdükleri işbirliğinin önemine işaret eden Şimşek, "Bu krediyle birlikte ülkemiz için 2024 yılı içinde Dünya Bankası tarafından onaylanan finansman tutarı 3,7 milyar dolara yaklaşmıştır. Ayrıca, depremlerden etkilenen illere yönelik projeler için bugüne kadar Dünya Bankası tarafından onaylanan finansman tutarı ise yaklaşık 2 milyar dolara ulaştı. Bu finansman, Dünya Bankasının ülkemize ve ekonomi programımıza duyduğu güvenin de göstergesidir." dedi.
Şimşek, hükümetin deprem öncesinde ekonomiye ciddi katkı sağlayan bölge sanayisini yeniden ayağa kaldırma ve istihdamı güçlendirme hedefleri doğrultusunda afet bölgesine yönelik projelerle Dünya Bankası ile işbirliğini sürdürmeye devam ettiklerini belirtti.
600 MİLYON DOLARLIK FİNANSMAN ONAYLANDI
Türkiye Küçük Sanayi Siteleri Yeniden İnşa ve Bölgesel Ekonomik Toparlanma Projesinin amacı, depremlerden kötü bir şekilde etkilenen 11 ilin dördünde ekonomik faaliyetin yeniden canlandırılmasına yardımcı olmaktır. Proje, el sanatı ürünleri veya mal üretimi yapacak veya hizmet sağlayacak 1.600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi sitesinin (KSS) kurulmasını finanse edecektir.
Yeni KSS’ler aynı zamanda gelecekte meydana gelebilecek depremlere, diğer doğal afetlere ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dirençli bir şekilde tasarlanacaktır ve enerji ve su verimliliği önlemlerini içerecektir. KSS’ler bünyelerinde faaliyet gösterecek mikro işletmelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla güneş enerjisinden elektrik üretecektir ve bu sayede karbon emisyonlarında yıllık tahmini 147.030 ton azaltım sağlamaları beklenmektedir.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez proje ile ilgili olarak şunları belirtti: “Dünya Bankası depremden etkilenen toplulukların yeniden inşası çabalarında Türkiye’yi desteklemeye kararlıdır. Yaşanan devasa yıkım karşısında devam eden çabaların uzun yıllar alacağını ve önemli miktarda kaynak gerektireceğini çok iyi biliyoruz. Bu proje depremden etkilenen bölgelerdeki geçim kaynaklarını yeniden tesis etme ve ekonomik toparlanmayı sağlama yönündeki çabalarımızın devamı niteliğindedir.”
Türkiye'deki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (MKOBİ) yaklaşık yüzde 15'i depremden etkilenen illerde bulunmaktadır ve bunların çoğu MKOBİ’lere faaliyetleri için uygun maliyetli alanlar, ortak kullanımlı kaynaklar, yol ve ulaşım gibi altyapı imkanları, temel kamu hizmetleri ve krediye erişim gibi çeşitli olanaklar ve hizmetler sunan sanayi sitelerinde bulunmaktadır.
Proje Ekip Liderleri arasında yer alan Baş Ekonomist Stefka Slavova proje ile ilgili olarak şunları vurguladı:
“Proje beşeri ve fiziksel sermaye bakımından çok büyük kayıplar yaşayan MKOBİ’lerin faaliyetlerinin yeniden tesis edilmesi konusundaki büyük ihtiyacı ele almaktadır. Proje aynı zamanda MKOBİ’lerin tesislerini iklime ve depreme dirençli bir şekilde inşa edebilmeleri için de finansal destek sağlayacaktır.”
Proje, depremden etkilenen bölgelerdeki MKOBİ’lerin acil işletme giderlerinin karşılanması için finansman sağlayan Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Projesini takip etmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Ne Olacak?
2025 yılında dolar kaç para olacak? Yabancı bankalar tahminini açıkladı...
FAİZSİZ KREDİ | Bankaların faizsiz kredi yarışı hız kesmeden devam ediyor! İşte sıfır faizli en yüksek kredi veren bankalar...
Tapu ve kadastroda üç boyutlu dönem başlıyor! 2025 yılında zorunlu olacak...
HABER || Taksitlerde yeni dönem: Cep telefonu ve otomobil alacaklar dikkat!