hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğu Avrupa ülkeleri borç şampiyonu

    Doğu Avrupa ülkeleri borç şampiyonu
    expand

    Doğu Avrupa'daki ülkeler bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 32 milyar dolar borç aldı ve bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre üç kat daha fazla. Polonya, Romanya ve Macaristan şu anda en büyük gelişen piyasa borçluları arasında yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Polonya, denizaşırı piyasalardan yaklaşık 9 milyar dolar elde etti ve bu onu, Suudi Arabistan'ın ardından denizaşırı borçlanma açısından gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında ikinci sıraya yerleştirdi.

    Sırasıyla 6 milyar dolar ve 5 milyar dolar borç alan Romanya ve Macaristan, gelişmekte olan piyasalardan en büyük dördüncü ve beşinci borçlular.

    Bloomberg'e göre, borçlanmadaki artış, hala devam eden enerji krizi nedeniyle sübvansiyonların dağıtılması ihtiyacının yanı sıra Ukrayna'daki askeri çatışmayla ilgili artan harcamalara bağlanabilir.

    Doğu Avrupa ülkeleri askeri yeteneklerini geliştirmek ve komşu devletten gelen mültecilere yardım etmek zorunda kaldı.

    Bu arada, kilit merkez bankalarının izlediği şahin politikalar, yüksek not alan ülkeler için bile tahvil piyasalarında borçlanmayı çok daha pahalı hale getirdi.

    Polonya, 30 yıllık yeni bir tahvil için yıllık yüzde 5,5 faiz ödüyor ve bu, aynı tahvilin 2021'de geri satılacağı oranın önemli ölçüde üzerinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artan faiz oranlarının, Doğu Avrupa'da aniden şişen bütçe açıklarına katkıda bulunarak, kaçınılmaz olarak bölgedeki mali durum üzerinde daha fazla baskı oluşturması bekleniyor.

    Bloomberg'deki analist tahminlerine göre, Doğu Avrupa'nın bütçe açığı, iki yıl önce kaydedilen yüzde 1,3'ten 2023'te bölgenin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 4,3'üne yükselecek.

    William Blair International'ın sabit getirili portföy yöneticisi Daniel Wood, Bloomberg'e verdiği demeçte, Ukrayna'daki çatışmanın "Her iki taraftan da mali açıkları vurduğunu. Hükümet için gelir tahsilatını azaltan büyümeyi düşürür ve harcama tarafında, hükümetlerin yaşam maliyetinden ağır darbe alanlara yardım etmesi gerekli olmuştur." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow