hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dev bankanın CEO'sundan itiraf: Daha öncekine hiç benzemiyor!

    Dev bankanın CEOsundan itiraf: Daha öncekine hiç benzemiyor
    expand

    JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, banka hissedarlarına bankacılık krizinin henüz bitmediğini ve bunun “yıllarca yankılara” neden olacağını söyledi. CEO’ya göre bu 2008 küresel mali krizi sırasında meydana gelenlere hiç benzemiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’nin dev yatırım bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon’a göre, geçen ay Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen iki banka iflasının finans sektörü üzerindeki baskısı hala bir tehdit ve düzenleme sürecinin yeniden tasavvuruyla ele alınması gerekiyor.
    CEO, hissedarlara yazdığı yıllık mektubuna, “Bu mektubu yazarken, mevcut kriz henüz sona ermedi ve geride kalsa bile, bunun yansımaları gelecek yıllarda olacak” sözleriyle başladı

    Ancak daha da önemlisi, son olaylar 2008 küresel mali krizi sırasında yaşananlara hiç benzemiyor” diyen Dimon, JPMorgan’ın tüm finansal sistemin yararına daha küçük bankaları güçlendirmek istediğini söyledi.

    ABD’deki son bankacılık sorunları, mevduat sahipleri bankadan on milyarlarca dolar çektiği için düzenleyiciler tarafından 10 Mart’ta kapatılan Silicon Valley Bank’ın çökmesiyle başladı. Daha küçük Signature Bank iki gün sonra kapatıldı. Ve Avrupa’da İsviçreli düzenleyiciler, Credit Suisse’in UBS tarafından satın alınmasına aracılık etti.

    JPMorgan ve diğer büyük bankalar, yatırımcıların bir sonraki SVB olabileceğinden korktukları bir başka bölgesel banka olan First Republic’te 30 milyar dolarlık mevduat yapmak için devreye girdi .

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölgesel bankalar üzerindeki baskı, yatırımcıların ve analistlerin “batamayacak kadar büyük” bankaların krizden yararlanacağını öne sürmelerine yol açtı.

    Dimon, “bu erimenin kendileri için herhangi bir şekilde iyi olduğu fikri saçma” diye yazdı.

    CEO, “Amerikan halkının bankalarına olan güvenini zedeleyen herhangi bir kriz, tüm bankalara zarar verir. Bu krizden önce de bilinen bir gerçek.” İfadelerini kullanırken “bu banka krizinin, daha küçük kurumlardan aldıkları mevduat akışı nedeniyle daha büyük bankalara fayda sağladığını” ise kabul etti.

    Dimon ayrıca düzenleyici sistemdeki ani değişikliklere karşı uyarıda bulunarak vadeye kadar elde tutulacak tahvillerden kaynaklanan potansiyel kayıplar da dahil olmak üzere risklerin çoğunun “göz önünde bulundurulduğunu” yazdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow