hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deutsche Bank, Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentisini erteledi!

    Deutsche Bank, Merkez Bankasının faiz indirimi beklentisini erteledi
    expand

    Deutsche Bank, Türkiye için 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,3'ten yüzde 43,9'a yükseltti. Banka, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine kasım ayında başlamasını beklerken, bu tahminini Ocak 2025'e erteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    JPMorgan ve Goldman Sachs gibi önde gelen yatırım bankaları da TCMB'nin ilk faiz indirimi beklentilerini ertelemişti. Deutsche Bank da bu doğrultuda, kasım ayından Ocak 2025'e yönelik revizyon yaptı ve TCMB’nin ihtiyatlı davranmak için haklı nedenleri olduğunu belirtti.

    Mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyonun yüzde 3'e yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştığını ve enflasyonun ana eğilimindeki bozulmayı doğruladığını belirten Deutsche Bank, "Eylül ayı enflasyonundaki yukarı yönlü sürpriz karşısında, 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon tahminlerimizi sırasıyla yüzde 43,9 (önceki yüzde 42,3) ve yüzde 25 (önceki yüzde 23,2) olarak güncelledik" açıklamasını yaptı.

    Hizmet ve temel mal enflasyonundaki ılımlı seyir nedeniyle enflasyonun dördüncü çeyrekte yavaşlamasını beklediklerini ifade eden Deutsche Bank, "Enflasyondaki düşüşün beklenenden daha yavaş gerçekleşmesi, TCMB'nin önceki tahminimizden daha temkinli bir duruş sergilemesini gerektiriyor. Bu nedenle, TCMB'nin faiz indirim döngüsüne kasım yerine Ocak 2025'te başlamasını bekliyoruz. Faiz indirimlerinin büyüklüğü açısından, TCMB'nin faiz oranlarını yüzde 47,5 seviyesine getirmek için 250 baz puanlık bir faiz indirimi ile sürece başlamasını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deutsche Bank ayrıca şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Asgari ücret sürecine ilişkin belirsizlik, yönetilen/yönlendirilen fiyat artışları, jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar bu görüşümüzü desteklemektedir. Kırılgan beklentiler, enflasyon beklentilerini daha etkili bir şekilde sabitlemek amacıyla, faiz indirimlerinin başlangıcında politika faizi risk priminin yüksek tutulmasını haklı çıkarmaktadır. Dengeli olmakla birlikte, ocak ayında yapılacak ilk faiz indirimine ilişkin revizyonumuza yönelik riskler, gevşeme döngüsünün daha sonra değil daha erken başlaması yönündedir. Ancak bunun gerçekleşmesi için dördüncü çeyrekte enflasyon verilerinin daha fazla yukarı yönlü sürpriz içermemesi ve ABD'den sonra dış piyasalarda oynaklığın artmaması gerekmektedir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow