hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Artık yurt dışında daha az konaklıyor, daha az harcıyoruz

    Artık yurt dışında daha az konaklıyor, daha az harcıyoruz
    expand
    KAYNAKHüseyin Koyuncuoğlu / cnnturk.com

    Türkiye ekonomisi için lokomotif sektörlerden biri olan turizmde gelir kaybı devam ediyor. Döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte yerli turistlerin yurt dışı harcamaları da etkilendi. Turizmcilere göre, yurt dışı seyahatlerimizde daha az kalıyor, daha az harcıyor, ve daha düşük yıldızlı otellerde konaklıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya krizi, darbe girişimi, DEAŞ tehdidi derken Türkiye turizminde kan kaybı yaşanıyor. Bu yıl biraz toparlasa da son 3 yıldır gerek ziyaretçi sayısı, gerekse turizm gelirlerinde sert düşüşler var. Rakamlarla ifade edecek olursak; 2014 yılında 34.3 milyar dolar olan turizm gelirleri, 2016 yılına gelindiğinde yüzde 35 civarında düşüşle 22.1 milyar dolara geriledi. 2017 yılının yarısı geride kalırken turizm gelirleri  8,7 milyar dolar ile 2014 yılının ilk yarısına göre yüzde 35 daha düşük... Peki Türkiye'nin turizm gelirleri gerilerken, bu tablodan yerli turistlerin yurt dışı seyahat harcamaları nasıl etkileniyor?

    Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? |28-29 Ağustos için tatil beklentisi

    Yurt dışı harcamaları 915 dolardan 640 dolara düştü

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahatleri için yaptığı harcamalar 2009 yılında 915 dolarken, 7 yıldır sürekli gerileyerek 640 dolara kadar düştü. Ortalama geceleme sayısı da 21,2 geceden 11'e kadar düşmüş durumda. 

    Öte yandan 2016 yıl sonu verilerine göre, yurtdışı seyahatlerinde 640 dolar harcayan yerli turistler, yurt içindeki harcama tutarı ise 410 dolar.

    2009: 915 dolar 21,2 gece
    2010: 896 dolar 19,1 gece
    2011: 881 dolar 15,2 gece
    2012: 792 dolar 12,5 gece
    2013: 698 dolar 13,1 gece
    2014: 685 dolar 12,9 gece
    2015: 651 dolar 11,9 gece
    2016: 640 dolar 11 gece

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜİK verilerde de çok net olarak görüldüğü gibi, yerli turistlerin yurt dışı seyahatler için yaptıkları harcamalar giderek düşüyor. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Türkiye'nin önde gelen acenteleri de TÜİK'in bu verilerini doğrular nitelikte açıklamalar yapıyor.

    Artık yurt dışında daha az konaklıyor, daha az harcıyoruz

    "4 yıldızlı yerine 3 yıldızlı otelleri tercih ediyorlar"

    Döviz kurlarının yüksek seyretmesi haliyle yurt dışı tatili yapmak isteyen misafirleri düşünceye sevk ettiğini ifade eden Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, satılan tur sayısında çok önemli bir azalış olmamasına karşın yerli turistlerin son yıllarda daha düşük bütçeli paketlere yöneldiğine işaret ediyor. Tatilini yurt dışında yağpmak isteyen vatandaşların 4 yıldızlı oteller yerine 3 yıldızlı otelleri ya da 7 gecelik yerine daha kısa süreli turları tercih ettiğini ifade eden Özbek şöyle devam etti;

    "Örneğin geçen yıl 7 gecelik tur paketlerimiz, satış oranlarımızın yüzde yüzde 85’ini kapsarken, bu yıl oranın yüzde 70 civarında olduğunu, yüzde 30’luk oranın ise daha kısa turlar olduğunu görüyoruz. Döviz kurlarının asıl etkilediği segment ise yüksek bütçeli kıtalar arası turlar… ABD, Güney Amerika, Avustralya, Çin, Japonya turlarına yönelik talebin, geçen yılların çok altında olduğunu söyleyebiliriz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Krizlerde ileri dönük rezervasyon sürleri kısalıyor"

    Türkiye'de faaliyet önemli seyahat acentelerinden bir diğeri olan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise, tüketicilerin rezervasyon sürelerine dikkat çekiyor. Paket tur satışlarında ileriye dönük ortalama rezervasyon gün süreleri genel tüketici eğilimlerini verdiğini ifade eden Onaran, "Kurdaki hızlı hareketlenme veya ekonomik krizlerde rezervasyonlar genellikle son dakikaya kalıyor. Her şey yolunda gittiği zaman bu süre ortalama 90 günlere çıkıyor." ifadelerini kullandı.

    Geçtiğimiz 50 günlere kadar düşen ileriye dönük rezervasyon sürlerinin bugünlerde 70 gün civarına kadar yükseldiğini ve iyiye doğru bir ivmelendiğinin altını çizdi.

    Artık yurt dışında daha az konaklıyor, daha az harcıyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Tüketiciler dövizde dalgalanmayı sevmiyor! Yükselse bile..."

    Tüketicilerin döviz kurlarında yükselişten ziyade dalgalanmadan hoşlanmadığının vurgulayan Onaran, "Kurdaki hızlı dalgalanmalar seyahat edenleri beklemeye itebiliyor. Ancak hareket azaldığında ve kurun bir band üzerinde durma ihtimali belirdiğinde satın almalar yeniden başlıyor. Yani, aslında tüketici hızlı iniş çıkışları sevmiyor. Kur yükselse bile piyasadaki istikrarla beraber durduğu yere göre tepki vermeye başlıyor. Ayrıca kurun yükselmesi seyahatseverlerin yurtdışındaki satın almalarını da etkiliyor."

    Balkanlar ilgi görüyor, İtalya ise yeniden zirvede

    Peki yerli turistlerin son yıllarda düşürdükleri yurt dışı seyahat bütçeleri ile hangi ülkeleri tercih ediyor? Bu soruyu yönelttiğimiz acentelerden aldığımız cevaplar ise çok benzer...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yerli turistlerin yurt dışına yönelik turlarda genel olarak tercih ettikleri destinasyonların başında; İtalya, Benelux ülkeleri, İspanya, Balkanlar ve Orta Avrupa geliyor. Bu yıl ise özellikle de vizeye gereksinim duyulmaması nedeniyle Balkanlar turlarında yoğun talep görüryor. Ayrıca İtalya turları da  birkaç yıl aradan sonra en çok talep gören destinasyonlar arasından liderliğe yükselmiş durumda. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow