hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çip üreticisi ABD'li Intel'den flaş karar!

    Çip üreticisi ABDli Intelden flaş karar
    expand

    ABD'li çip üreticisi Intel, Doğu Almanya'nın Magdeburg kentindeki yarı iletken üretim tesislerinin inşaatını erteleme kararı aldığını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Intel CEO'su Pat Gelsinger, çalışanlarına gönderdiği bir notta, 30 milyar avroluk bu fabrikanın inşaatına başlanmasının beklenen talebe bağlı olarak yaklaşık iki yıl gecikeceğini belirtti.

    Intel, 2023'te Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde yarı iletkenlerin AR-GE ve üretimi konusunda 80 milyar avroluk yatırım planı çerçevesinde, Magdeburg'da 30 milyar avroluk bir yatırım yapacağını açıklamıştı. Ayrıca, Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk bir teşvik için niyet mektubu imzalanmıştı. AB Komisyonu'nun onayı beklenirken, fabrikanın temel atma töreni bu yıl planlanmıştı. Tesislerin AB'nin teşvik paketini onaylamasından 4-5 yıl sonra faaliyete geçmesi bekleniyor.

    Fabrika inşaatında 7 bin, faaliyete geçtiğinde ise 3 bin kişilik istihdam sağlanacağı açıklanmıştı. Intel’in başlangıçta planladığı 17 milyar avroluk yatırım, 30 milyar avroya kadar yükselmişti. Şirket, 2021'de gelecek 10 yıl içinde Avrupa'ya 80 milyar avro yatırım yapabileceğini duyurmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada, AB’nin 2030’a kadar küresel çip üretimindeki payını iki katına çıkararak yüzde 20’ye ulaştırma hedefi bulunuyor. Bu amaçla AB, çip şirketlerini çekmek için 40 milyar avrodan fazla sübvansiyon sağlıyor ve ABD ile Asya’dan gelen çip tedarikine bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.

    Intel'in inşaatı erteleme kararı sonrası, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonu, Intel için planlanan milyarlarca avroluk teşvikin nasıl kullanılacağını tartışmaya başladı. FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner, gereksiz fonların federal bütçeye aktarılmasını savunurken, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck buna karşı çıkarak fonların ülkenin iyiliği için kullanılacağını belirtti.

    Ekonomi Bakanlığı, fonların İklim ve Dönüşüm Fonu'na (Ktf) ayrıldığını ve ana bütçe için kullanılamayacağını vurguladı. Bu fon, Yeşiller Partisi’nin önem verdiği iklim projelerini finanse ediyor. Almanya Anayasa Mahkemesi, Kasım 2023'te Alman hükümetinin Kovid-19 döneminden kalan 60 milyar avroluk kullanılmamış krediyi iklim fonuna aktarma kararını anayasaya aykırı bulmuştu, bu durum hükümetin 2024 bütçesinde tasarrufa gitmesine neden olmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow