hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'in ihracatında büyüme oranı hızlandı

    Çinin ihracatında büyüme oranı hızlandı
    expand

    Mayıs ayında Çin'in ihracatı, küresel talebin güçlü olması sayesinde hızla artış gösterirken, ithalat büyümesi ise yavaşladı. Aynı dönemde, Çin'in ABD ile olan ticaret fazlası da yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümrük Genel İdaresi verilerine göre, Mayıs ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %7,6 oranında artış gösterdi. Nisan ayında ise yıllık ihracat artışı %1,5 olarak kaydedilmişti. Ekonomistler, Mayıs ayında ihracatta %4,8 ila %6,0 aralığında bir büyüme bekliyorlardı, bu nedenle gerçekleşen artış beklentilerin üzerinde oldu.

    Öte yandan, Çin'in ithalatı Nisan ayında %8,4 oranında artarken, ekonomistlerin %4,0 ila %4,2 aralığındaki beklentilerine karşılık, Mayıs ayında yıllık ithalat artışı %1,8 olarak gerçekleşti.

    Mayıs ayında ticaret fazlası 82,62 milyar dolara ulaşarak, Nisan ayındaki 72,35 milyar dolar ve ekonomistlerin 73,7 milyar dolarlık beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Çin'in ABD ile ticaretinde verdiği fazla da Mayıs ayında artış göstererek, Nisan ayındaki 27,24 milyar dolardan 30,8 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk beş ayında ABD ile ticarette verilen fazla 128,2 milyar dolar oldu.

    Yuan cinsinden değerlendirildiğinde, Çin'in ihracatı Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre %11,2 artarken, ithalat %5,2 oranında arttı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow