hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'den sürpriz karar! Kredi faiz oranlarında indirime gitti

    Çinden sürpriz karar Kredi faiz oranlarında indirime gitti
    expand

    Çin’de kurumsal ve emlak kredilerine yönelik gösterge faizi olan 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında 25’er baz puanlık indirim kararı açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezinden yapılan açıklamaya göre, 1 yıllık kredi faiz oranı yüzde 3,35’ten yüzde 3,1’e, 5 yıllık kredi faiz oranı ise yüzde 3,85’ten yüzde 3,6’ya düşürüldü. Bu oranlar, Çin’de 18 bankanın Merkez Bankasının borçlanma faizine ekledikleri kar payı ile belirleniyor ve 2019’dan bu yana ülkenin gösterge faizi olarak kabul ediliyor. 1 yıllık faiz oranı kurumsal kredilerde, 5 yıllık faiz oranı ise emlak kredilerinde referans olarak kullanılıyor.

    Bu yıl temmuz ayında 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında yine 10’ar baz puanlık bir indirim yapılmış ve oranlar sırasıyla yüzde 3,45’ten yüzde 3,35’e ve yüzde 3,95’ten yüzde 3,85’e düşürülmüştü. Bundan önce, şubat ayında emlak sektörünü canlandırmak amacıyla 5 yıl vadeli kredi faiz oranı 25 baz puan düşürülerek yüzde 4,20’den yüzde 3,95’e indirilmişti.

    Gayrimenkul yatırımlarındaki düşüş ise dikkat çekiyor. Kovid-19 salgını sonrası başlayan daralma, Çin ekonomisinde büyümeyi olumsuz etkileyen önemli bir faktör haline gelmiş durumda. 2022’de gayrimenkul yatırımları yüzde 10 düşerken, 2023’te de yüzde 9,6 azalma yaşandı. 2024’ün ilk dokuz ayında ise bu düşüş yüzde 10,1’e ulaştı. Hükümetin gayrimenkul ve özel sektörde büyümeyi teşvik etme çabalarının henüz tam sonuç vermediği görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Faiz indirimiyle, gayrimenkul sektöründeki daralmanın aşılması ve kredi piyasasında canlanma sağlanması, bireyler ve işletmeler üzerindeki finansal yükün hafifletilmesi amaçlanıyor. Çin medyasına göre, bu yeni faiz oranlarıyla, 1 milyon yuanlık emlak kredisi olan bir vatandaşın aylık asgari ödemesi 141,5 yuana kadar düşecek.

    Çin Merkez Bankası'nın politika faiz niteliğindeki 1 yıllık borçlanma faiz oranının (MLF) ise 25 Ekim’de açıklanması bekleniyor. Analistler, gösterge faizdeki indirime politika faizinde bir indirimin eşlik etmemesi durumunda bankalar üzerinde baskı oluşabileceği ve yeni sorunlar ortaya çıkabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

    Geçtiğimiz hafta açıklanan Çin’in 3. çeyrek büyüme verileri, ülkenin bu yılki büyüme hedefinin gerisinde kaldığını gösterdi. Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ise, 18 Eylül'de düzenlenen Finans Caddesi Forumu'nda ekonomiye güçlü bir makro destek verileceği mesajını paylaşmıştı. Ayrıca, Pan, banka ve kredi kuruluşlarına yönelik zorunlu karşılık oranlarında eylül ayında yapılan 50 baz puanlık indirimin ardından dördüncü çeyrekte 25 ila 50 baz puanlık ek indirimler yapılabileceğini ve faiz oranlarında da benzer şekilde indirimler olabileceğini belirtmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow