Çin, üst üste üçüncü ayda kredi faiz oranlarını değiştirmedi

Son dönemde değer kaybındaki yuan ile sermaye çıkışları arasında kalan Çin'de merkez bankası, gösterge borç verme oranlarını üst üste üçüncü ayda değiştirmedi.
Çin Merkez Bankası (PBoC), üst üste üçüncü aydır kredi faiz oranlarını değiştirmedi. Karar açıklaması sonrası Banka ekonomik büyümeyi desteklemekle para birimini daha fazla değer kaybetmesini durdurmak arasında denge kurmaya çalışırken yuan biraz daha geriledi.
PBoC, kısa vadeli kredi oranlarını belirleyen bir yıllık kredi faiz oranını (LPR) yüzde 3,65'te sabit tutarken, genellikle mortgage oranlarını etkileyen beş yıllık LPR'yi yüzde 4,30'da tuttu.
LPR, ülkede bankalar tarafından müşterilerine uyguladıkları faizi belirlemek için kullanılır ve her ay 18 belirlenmiş ticari banka tarafından PBoC'ye sunulan tekliflere göre hesaplanıyor.
YUAN'DA KAYIP YILI
Banka, likiditeyi artırmak ve ciddi şekilde yavaşlayan ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla bu yılın başlarında her iki LPR'yi de azaltmıştı.
Bir yıllık LPR'deki bir kesinti, kısa vadeli likiditeyi artırmayı hedeflerken, beş yıllık oran, Çin'in bu yılki ciddi ekonomik gerilemesini de hesaba katan zor durumdaki emlak sektörünü desteklemeye yardımcı olmak için düşürüldü.
Ancak bu, yuan'ı en son 2008 mali krizinde görülen düşük seviyelere itti. Offshore yuan, Eylül ayında rekor bir düşüş yaşadı.
Yuan Pazartesi günü %0,5 düşerken offshore muadili %0,6 düştü. Para birimi ayrıca, bu yıl da önemli bir baskı kaynağı olan ABD faiz oranı artışlarına ilişkin belirsizlik nedeniyle baskı altında kaldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Altın fiyatları düşüş trendine girdi! Yatırımcının aklında aynı soru... Neden?
KONUT KREDİSİ 2025 | Konut kredisi faizleri düştü! 800 Bin TL kredi için hangi banka ne kadar geri ödeme istiyor?
SON DAKİKA EMEKLİ HABERİ | Mart 2025 enflasyon verileri açıklandı! Emekli ve memur maaş zammı ne kadar olacak?
SON DAKİKA | Ev sahibi ve kiracılar dikkat... Nisan ayı kira üst sınırı belli oldu!
Kartlı ödemelerde 2 nisan hareketliliği! İşlem hacmi mart ortalamasını aştı