hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu! Piyasa karardan etkilendi mi?

    Çin Merkez Bankasının faiz kararı belli oldu Piyasa karardan etkilendi mi
    expand

    Çin'de bu hafta gösterge faiz olarak işlev gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında yapılan indirimin ardından, Çin Merkez Bankası ana politika faizi olarak kabul edilen 1 yıl vadeli borçlanma faizini sabit tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Merkez Bankası (PBoC), "Orta Vadeli Kredi Aracı" (MLF) mekanizmasıyla bugün piyasalara 700 milyar yuan (yaklaşık 98,2 milyar dolar) aktardığını duyurdu. Merkez Bankası, bir yıl vadeli borç vermeye devam ederken, politika faizi niteliğindeki borçlanma faizi oranını sabit bıraktı.

    Bugün itibarıyla vadesi dolan MLF fonlarının toplam tutarı 789 milyar yuan (yaklaşık 110,7 milyar dolar) olduğundan, piyasadan net 89 milyar yuan (12,5 milyar dolar) çekilmiş oldu. Ayrıca, Merkez Bankası, 7 gün vadeli ters repo işlemleriyle piyasalara yüzde 1,5 faizle 292,6 milyar yuan (41,07 milyar dolar) sıcak para sağladı. Ters repo işlemlerinde de faiz oranı değişmeden kaldı.

    MLF, Çin bankalarının menkul varlıklar karşılığında merkez bankasından orta vadeli kredi almasına olanak tanırken, ters repo işlemlerinde Merkez Bankası, menkul varlıkları ileri tarihte geri satmak üzere satın alarak piyasaya nakit akışı sağlıyor.

    GÖSTERGE FAİZ ORANLARINDA İNDİRİM

    Bu hafta başında, Çin’de kurumsal krediler ve konut kredileri için gösterge faizi olarak işlev gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) 25 baz puanlık bir indirim yapılmıştı. Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezi'nden alınan bilgilere göre, 1 yıllık kredi faizi yüzde 3,35’ten 3,1’e, 5 yıllık kredi faizi ise yüzde 3,85’ten 3,6’ya çekildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu faiz indirimi, PBoC'nin eylül ayının sonundan itibaren ters repo faizinde indirim ve zorunlu karşılık oranlarının azaltılması gibi ekonomi canlandırma yönündeki adımlarının bir devamı olarak değerlendiriliyor. Analistler, Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasının, aşamalı canlandırma adımlarına rağmen para politikasındaki ihtiyatlı tutumunu sürdürdüğünün bir göstergesi olduğunu belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow