Bu yıl en çok kazanan ve kaybeden emtialar
Genel anlamda 2016 yılını yükselişle kapatan birçok emtia, ABD’nin yeni başkanın Trump olması sonrası yükselişlerini hızlandırdı. Trump’ın kamu harcamalarını yükselteceğine yönelik beklentiler emtia fiyatlarını pozitif etkiledi.
Haberin Devamı
Çinko
/

Fiyatların hızlı yükselmesinde arz görüntüsünde yaşanan daralma dikkat çekti. Arzın azalması sonrası yükselişler artarken talep karşılanamadı. Bu durumda çinkonun getirisi yüzde 61,83 arttı.
Doğalgaz
/

Getirisi yüzde 57,98 olan doğalgaz, ABD doğalgaz fiyatlarının son üç yılda hızlı değer kaybetmesinde ABD'nin geliştirdiği kaya gazı teknolojisi ve etkin kazı yöntemleri sayesinde artan arz etkili olmuştu. Tıpkı petrol stokları gibi doğalgaz stokları da gerek stratejik gerekse yüksek arz nedeniyle rekor seviyelere çıkmıştı. Ancak yıl başından bu yana doğalgaz stoklarında ciddi azalış dikkat çekti.Stokların azalması sonrası doğalgaz fiyatlarında yükseliş hız kazandı.
Haberin Devamı
Petrol
/

Petrol fiyatlarında da benzer görüntü yaşandı. OPEC ülkelerinin yanı sıra OPEC dışı ülkelerin de üretim kesintisine katılması fiyatları destekledi. ABD doğalgaz kule sayıları geçtiğimiz yıl 213'ten 81'e kadar gerilemesi üretimin azaldığını gösteren gelişmelerden biri. ABD'nin doğalgaz ihracatı ise yıl içinde rekor seviyeye yükselmesi fiyatları destekledi.
Brent Petrolü
/

Fiyatların yıl boyunca yaklaşık yüzde 46 değer kazanmasında OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim kesintisine yönelmesi etkili oldu. OPEC üretim tavanının 32,5 milyon varile düşürürken, üretim kesintisine OPEC dışı ülkeler de dahil oldu. OPEC dışı ülkelerin de üretimi azaltmasıyla birlikte fiyatlarda yükselişler hız kazandı. Öte yandan stokların azalış göstermesi fiyatları destekleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıktığını gördük.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Ham Petrol
/

Getirisi yüzde 43,76'dır.
Kakao
/

Dünyadaki kakao üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alan Fildişi Sahilleri ile Gana'da mevsimlerin kakao hasatını olumlu yönde etkileyecek nitelikte olması sonrası kakao fiyatlarında düşüş hız kazandı. 3095 dolar seviyelerinden yıla başlayan kakao fiyatları, yüzde 30,0'a yakın düşüş yaşadı. Hükümet tarafından verilen teşviklerinde üretimi desteklediğini gördük. 2017 yılı içerisinde de arz ve talep dengeleri fiyatlar üzerinde etkili olmayı sürdürebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nikel
/

Getirisi yüzde 18,82'dir.
Bakır
/

Getirisi yüzde 18,01'dir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Gümüş
/

Getirisi yüzde 16,01'dir.
Altın
/

Getirisi yüzde 7,16'dır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Alüminyum
/

Getirisi yüzde 14,93'tür.
Paladyum
/

Getirisi yüzde 17,71'dir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Platin
/

Getirisi yüzde 2,83'tür.
Buğday
/

2016 yılına 471 dolay yakınlarında başlayan buğday, yeni yıla girerken yaklaşık yüzde 14 gerileme ile 400 dolara yakın seviyelerde yer alıyor. Fazla yağışlar nedeni ile ABD, Kanada ve Avustralya tarafında buğday üretimi rekor seviyelere çıkması sonrası fiyatlarda yaşanan geri çekilmeler hız kazandı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
ABD Tarım Bakanlığı yayınladı
/

ABD Tarım Bakanlığının yayınladığı raporda, 2016 - 2017 dönemi için üretimin yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceği görülüyor. Arzın yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi buğday fiyatlarının düşen trendini sürdürmesine neden olabilir.
Mısır
/

Brezilya ve Arjantin gibi önemli üretici ülkelerden gelen düşük hasat rakalmlarının kalıcı olmaması ve yeniden üretimin yükselmesi mısır fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Öte yandan güçlü doların etkisiyle fiyatlar 300 dolara kadar geriledi. Yılın son günlerindeki arz dengelenmesi ile yatay hareket devam ederek fiyatların 340 dolar seviyesinde dalgalandığı görüldü.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Şeker
/

Getirisi yüzde 19,09'dur
Soya Fasulyesi
/

Getirisi yüzde 16,72'dir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı