hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Brent petrol fiyatı son 3 yılın en düşük seviyesini gördü

    Brent petrol fiyatı son 3 yılın en düşük seviyesini gördü
    expand

    Brent petrolün varil fiyatı bu hafta 68,51 dolara kadar gerileyerek son 3 yılın en düşük seviyesini gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin ve en büyük petrol tüketicisi ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler, risk algısını artırdı ve Brent petrol Salı gününü yüzde 3'ten fazla düşüşle 69,52 dolardan kapattı.

    ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustosta 47,2'ye yükselse de beklentilerin altında kaldı. Aynı şekilde, S&P Global'in imalat sektörü PMI verisi de ağustosta 47,9 ile tahminlerin gerisinde kaldı. Çin'de ise ağustos ayında dış ticaret fazlası 91 milyar dolar ile beklentileri aşarken, ihracat yüzde 8,7 artış gösterdi. Ancak ithalat yalnızca yüzde 0,5 oranında arttı ve beklentilerin gerisinde kaldı, bu da durgunluk endişelerini artırdı.

    Bu gelişmeler doğrultusunda, Brent petrol, Aralık 2021'den bu yana ilk kez 70 doların altına geriledi ve toparlanma eğilimi gösterse de son iki haftadır 75 doların altında seyrediyor. Brent petrolün varil fiyatı dün 72,8 dolara kadar çıkarken, haftayı yüzde 0,15 düşüşle 71,71 dolardan kapattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar, zayıf makroekonomik verilerin talep düşüşüne işaret etmesi ve Orta Doğu'daki ateşkes çabalarının ardından fiyatların bir süre daha 80 doların altında kalacağını öngörüyor. Bağımsız petrol analisti Gaurav Sharma, fiyatların kısa bir süre de olsa 70 doların altına inmesinin 2024'ün son çeyreğinde ve 2025'in ilk yarısında arz fazlasına işaret ettiğini belirtti.

    Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network'ten Osama Rizvi de ABD ve Çin'deki ekonomik zayıflıkların petrol fiyatlarındaki düşüşte rol oynadığını vurguladı. ABD'de tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması ve imalat sektöründeki sürekli daralma, Çin'in petrol talebindeki yavaşlama ile birlikte petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

    Rizvi, OPEC+ grubunun ekim ayında başlaması planlanan üretim artışını erteleme kararı aldığını belirterek, arz artışı ve istikrarsız talep devam ederse, 2014'te yaşanan "fiyat savaşları"nın tekrarlanabileceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow