hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsa tüm zamanların rekorunu kırdı! Şimdi ne olacak? Uzman isim canlı yayında anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Borsa İstanbul’da Bıst 100 endeksi güne yüzde 0.48 oranında yükselişle 10369 puan seviyesinden başladı. Açılışın ardından endeks tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti. Ekonomist Muhammet Bayram aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EKONOMİST MUHAMMET BAYRAM ŞU İFADELERLE AKTARDI;

    BORSA BU REKORU KORUYABİLECEK Mİ?

    Şu anda 330 dolarlar seviyesinde. Yani bu demek oluyor ki en az yüzde 50'lik artışlar görebileceğiz demektir. En yakın zamanda yabancı yatırımcının gelmesiyle birlikte olacaktır.  Şu an 130 dolar  seviyesinde borsa. Yani yatırımcı endeks olarak değil de borsa endeksi olarak giderse şu anda 10.500 TL zaten direnç  noktasıydı. O yüzden 10.500' ü aşarsa eğer bugün, çünkü geçtiğimiz haftalarda rekorla kapatılan dönemlerde her hafta başı tekrar rekor olursa devam ediyor. Yani puan seyrini devam ettiriyor. O yüzden bugün gün sonu çok önemli. Gün sonu gelmesiyle borsa yükselişle kapatırsa, Pazartesi tekrar yükselişle açarız demektir.

    GÜN SONUNA İLİŞKİN BEKLENTİNİZ NEDİR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu an yatay bir seyir var ama rekorla sahneleniyor 10.500'ler seviyesinde yine bu seviyede günü kapatmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz bu hafta içerisinde bir panik satışı olmuştu. 10.100'lere kadar geri gelmişti. Panik satışını şöyle ifade edebiliriz; borsanın yüzde 80'i 15 bin yatırımcıya ait. Yani burada bu küçük yabancı yatırımcı kendi hisselerini endekste bir düşüş olduğu anda hemen satışa geçiriyor. O yüzden panik satışı olursa bu 10.500 endeksleri birden geri geliyor. Bunların yaşanması normal çünkü  yüzde 80'i küçük yatırımcıda. Bizim bakmamız gereken büyük yatırımcı.

    O da geçtiğimiz haftalarda gördüğümüzde özellikle Bıst 30 endeksinde çok ciddi bir giriş oldu. Yabancı yatırımcı ülkemizde holdinglere, bankalara daha sonra da daha büyük şirketlere döner. O yüzden şu anda yerli yatırımcının panik yaparak satış yapmamasını tavsiye ederiz.

    Geçen sene yüzde 27 ile dibi gören yabancı oranı, yüzde 40'ı aşarak 2 yılın zirvesine çıktı. Uzmanlar Türkiye'nin not artışının devam etmesi halinde yabancı girişinin daha da hızlanmasını bekliyor. Siz ne dersiniz?

    CDS puanımız bir hayli düştü 270'ler seviyesine kadar geldi. Yine yabancı yatırımcının gözü bizim not artışlarımızdaydı. Merkez Bankası rezervleri de ciddi bir şekilde artmakta. yatırımcı şunu bekliyordu bu hafta açıklanan tasarruf paketi ile beraber. Ekonomi yönetimi sıkı bir politika izliyor ama maliye politikası ne yapacak? Bu merak konusuydu. Son 65 yılın en büyük tasarruf paketi açıklandı. Yaptırım gücü yüksek bir tasarruf paketi açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yabancı yatırımcı 500 dolarlar seviyesine kadar gelecektir. Yüzde 50'lik bir artış olacaktır. Bu sene içerisinde ben mutlaka bunu bekliyorum. Ama yabancı yatırımcının gözü not artışlarımızda ve uygulanan politikanın uygulanabilirliği noktasında eğer politika uygulanıyorsa, kararlılıkla enflasyonla mücadele ediliyorsa yabancı yatırımcı gelecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow