hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ | New York borsası ABD enflasyon verilerinin açıklamasın ardından güne düşüşle başladı! (10 Ekim 2024)

    BORSA HABERLERİ | New York borsası ABD enflasyon verilerinin açıklamasın ardından güne düşüşle başladı (10 Ekim 2024)
    expand

    Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,14 düşüşle 42.446,37 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,24 azalarak 5.778,36 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,50 kayıpla 18.200,61 puana düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde gelmesi ve işsizlik maaşı başvurularının tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerini yavaşlatabileceğine dair beklentilerle hisse piyasalarında olumsuz bir seyir oluşmasına neden oldu.

    Bugün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,4 oranında artarak beklentileri aştı. Çekirdek TÜFE ise, enerji ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda, aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,3 oranında artış göstererek tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

    ABD’de işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 5 Ekim ile sona eren haftada 258 bine çıkarak piyasa beklentilerini aştı. Böylece işsizlik başvuruları, Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Analistler, bu artışta Helene Kasırgası ve işçi grevlerinin de etkili olduğunu belirtti.

    Bu veriler sonrasında para piyasalarında, Fed’in kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimali yüzde 88 seviyesinde görülürken, faiz oranlarının sabit kalma olasılığı ise yüzde 11 olarak değerlendiriliyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4’ün üzerinde kalmaya devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar endeksi, yüzde 0,02 azalarak 102,66 seviyesine düşerken, avro/dolar paritesi yüzde 0,02 yükselerek 1,094 seviyesine çıktı.

    Kurumsal tarafta, şirket bilançoları yakından takip ediliyor. Delta Air Lines’ın hisseleri, şirketin CEO’sunun, ABD başkanlık seçimleri öncesinde seyahat talebindeki olası yavaşlama nedeniyle dördüncü çeyrek gelirlerinin olumsuz etkilenebileceği uyarısının ardından yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti.

    Analistler, yarın açıklanacak olan ABD’nin büyük bankalarının bilançolarının yatırımcılar tarafından yakından izleneceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow