hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BofA’dan dikkat çeken Türkiye analizi!

    BofA’dan dikkat çeken Türkiye analizi
    expand

    Bank of America'nın (BofA) küresel ekonomik temaları ve bunların dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini derinlemesine analiz ettiği "Global Ekonomik Görünüm" isimli raporunu paylaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bank of America'nın (BofA) "Global Ekonomik Görünüm" raporu, küresel ekonomik temalar ve bu temaların dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini ayrıntılı olarak ele alıyor. Rapor, ticaret, göç, düzenlemeler ve mali politika gibi ana başlıklar üzerinden olası politika değişikliklerinin ekonomik ve yatırım üzerindeki etkilerini inceliyor. Özellikle ABD seçimlerinin küresel ekonomik sonuçları üzerindeki büyük etkisine dikkat çekiliyor.

    TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

    Raporda Türkiye'ye de yer veriliyor ve ülkenin son dönemdeki ekonomi politikaları ve küresel ekonomik gelişmelerin ülke ekonomisine etkileri değerlendiriliyor. BofA'ya göre, Türkiye'nin ekonomik durumu ve gelecekteki beklentileri olumlu bir seyir izliyor. Yeni ekonomik program çerçevesinde Türkiye, ekonomisini dengelemeye yönelik önemli adımlar atıyor. Bu adımlar, enflasyonun düşmesine ve daha sürdürülebilir bir cari açık seviyesine ulaşılmasına yardımcı oluyor. Ortodoks politikalara dönüş, Türkiye'yi gelişmekte olan piyasalar arasında öne çıkarırken, ekonomiyi küresel şoklara karşı daha dirençli hale getiriyor.

    ENERJİ FİYATLARI VE EKONOMİK RİSKLER

    Raporda enerji fiyatlarına dair bir uyarı yapılıyor; Türkiye'nin enerji ithalatçısı bir ülke olarak petrol fiyatlarına duyarlılığı devam ediyor. Kasım ayındaki ABD seçimlerinin ardından küresel petrol fiyatlarının düşmesi durumunda, Türkiye'de enflasyon ve cari açık olumlu yönde etkilenebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÜRESEL TİCARET VE GÜMRÜK VERGİSİ HASSASİYETİ

    Türkiye'nin küresel korumacılık artışından diğer gelişmekte olan piyasalara göre daha az etkilendiği belirtiliyor. ABD, Türkiye'nin ihracatının yalnızca yüzde 6'sını oluşturuyor, bu da Türkiye'nin Washington'un korumacı politikalarından daha az etkilenmesine yol açıyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile gümrük birliği anlaşmasının, ek gümrük vergilerinden koruma sağladığına dikkat çekiliyor. Çin, Türkiye için önemli bir ihracat pazarı olmasa da, korumacı politikaların bölgeye kayması durumunda Türkiye'nin coğrafi avantajı sayesinde Asyalı ihracatçılara karşı avantaj elde edebileceği belirtiliyor.

    DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM (FDI)

    Türkiye, mevcut finansal istikrar programı çerçevesinde doğrudan yabancı yatırım (FDI) çekme konusunda orta vadede avantajlı bir konumda. Ülkenin ekonomik istikrarı ve politika düzenlemeleri, artan FDI potansiyeli açısından önemli görülüyor.

    GÜÇLÜ DOLAR VE TÜRK LİRASI (TRY) ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

    Güçlü ABD dolarının Türk Lirası üzerinde baskı oluşturabileceği belirtilirken, BofA, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) mevcut döviz politikası ve yüksek rezerv birikimi nedeniyle bu durumu büyük bir risk olarak görmüyor. ABD'nin mevcut politika durumunun devam etmesi de Türkiye'nin ekonomik görünümüne ciddi riskler teşkil etmeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BofA'ya göre Türkiye, küresel ekonomik dalgalanmalara karşı dirençli bir duruş sergiliyor ve ekonomik istikrar ile büyüme hedeflerine ulaşma konusunda kararlı adımlar atmaya devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow