hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BNP'den, Merkez Bankası ve faiz indirimi değerlendirmesi

    BNPden, Merkez Bankası ve faiz indirimi değerlendirmesi
    expand

    Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasının ardından BNP Paribas'tan faiz indirim politikasına ilişkin açıklama geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

    BNP Paribas, sıkı para politikası duruşu, reel kurdaki değerlenme, 2024 yılının ikinci yarısında enflasyonda beklenen düşüş, iyileşen cari açık ve önemli rezerv birikimi gibi faktörlerin, TCMB'nin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayabileceğini gösterdiğini belirtti.

    "Yıl sonu için yüzde 40 olan tahminimizi mevcut yüzde 50 seviyesine karşı koruyoruz. Faiz indirimlerinin gerekçelendirilmesi için hem TÜFE verilerinin hem de beklentilerin önümüzdeki aylarda aşağı yönlü hareket etmesi gerekecek," şeklinde değerlendirme yapan BNP, raporunda şu ifadelere yer verdi:

    "Yıl sonu TÜFE beklentisi Temmuz anketinde yüzde 42,95 ile TCMB'nin yüzde 42 olan tahmininin üst sınırını aştı. Benzer şekilde, 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi de yüzde 30 ile TCMB tahmin üst sınırının üzerinde gerçekleşti. Asgari ücretin yıl ortasında artırılmamasının hizmet ve çekirdek fiyatlar için olumlu bir gelişme olacağını düşünüyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düşük TÜFE sonuçlarının beklentiler için kritik önem taşıdığına dikkat çeken BNP, "Yılın ilk iki ayında TÜFE rakamları beklentilerin önemli ölçüde üzerinde kaldı. Mart ve Nisan aylarında küçük pozitif sürprizlerin ardından Mayıs ayında bir negatif sürpriz yaşandı. Haziran ayında TÜFE, yüzde 2,5'lik beklentiye karşılık yüzde 1,6 ile önemli bir aşağı yönlü sürpriz yaptı. TÜFE sürprizleri ile 12 ay ileriye dönük TÜFE beklentileri arasındaki regresyon katsayısının şu anda çok yüksek olduğunu tahmin ediyoruz. Bu durum, TÜFE beklentilerinde hızlı bir iyileşme görmek için 2024 yılının ikinci yarısında TÜFE enflasyonunda daha fazla aşağı yönlü sürprizin gerekli olduğuna işaret ediyor," dedi.

    "Genel olarak, şu ana kadar uygulanan politikaların TCMB'nin enflasyonu düşürme konusundaki kararlılığını gösterdiğini düşünüyoruz," diyen BNP, bu çabaların enflasyon sonuçları üzerindeki daha somut etkisini 2024 yılının ikinci yarısında görmeyi beklediklerini vurguladı.

    "Çok yüksek reel faiz oranları ve beklentilerde daha fazla düşüş göz önüne alındığında, TCMB'nin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde faiz indirim döngüsüne başlamasını bekliyoruz," ifadelerini kullanan BNP, TCMB'nin 2025 yılında da pozitif reel politika faizleri ile sıkı duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. Yüzde 40 ve yüzde 26 TÜFE tahminlerimize karşılık, yüzde 40 ve yüzde 25 politika faizi tahminlerimizi 2024 sonu ve 2025 sonu için koruyoruz," dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow