BM Raporu: Süveyş Kanalı üzerinden yük taşımacılığı yüzde 45 azaldı
Husi saldırıları küresel tedarik zincirlerinde şok etkisi yarattı. Büyük nakliyatçılar, hayati önem taşıyan deniz yolunu kullanmayı bıraktı.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) bu haftaki raporuna göre, Husi isyancıların Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarının nakliye şirketlerini sevkiyatları başka yöne çevirmeye zorlamasından bu yana geçen iki ay içinde Süveyş Kanalı'ndan geçen navlun yüzde 45 oranında düştü.
UNCTAD ticaret lojistiği şefi Jan Hoffmann, nakliye maliyetlerinin halihazırda arttığı, enerji ve gıda maliyetlerinin de etkilenerek enflasyon risklerini arttırdığı uyarısında bulundu.
Hoffmann gazetecilere yaptığı açıklamada çok endişeli olduklarını belirterek "Gecikmeler, daha yüksek maliyetler ve daha yüksek sera gazı emisyonları görüyoruz." diye konuştu.
Denizcilik sektöründeki büyük oyuncular, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan kritik bir deniz ticaret yolu ve Asya ile Avrupa arasında enerji ve kargo için hayati bir deniz yolu olan Süveyş Kanalı'nı kullanmayı geçici olarak durdurdu.
Yemen merkezli Husi isyancılar, Ekim ayında İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Kızıldeniz'de onlarca insansız hava aracı ve füze saldırısı gerçekleştirdi.
UNCTAD'a göre Aralık ayının başından bu yana kanaldan yüzde 39 daha az gemi geçti ve bu da yük tonajında yüzde 45'lik bir düşüşe neden oldu. Bu durum zaten gergin olan deniz ticaret yollarını önemli ölçüde sekteye uğrattı.
Hoffmann, sadece Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle değil, aynı zamanda Ukrayna'daki çatışma ve Panama Kanalı'ndaki düşük su seviyeleri nedeniyle de bir dizi önemli küresel ticaret yolunun sorunlarla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Hoffmann, "Deniz taşımacılığı gerçekten de küresel ticaretin can damarıdır. Bu aksaklıklar jeopolitik, gerginlikler ve iklim değişikliklerine karşı kırılganlıklarının altını çiziyor." dedi.
Süveyş Kanalı küresel ticaretin yüzde 15'ini ve konteyner trafiğinin yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştirmektedir. Kanaldan konteyner gemisi geçişleri bir yıl öncesine kıyasla yüzde 67 azaldı. UNCTAD'a göre, sıvılaştırılmış doğal gaz üzerindeki etki en büyük oldu ve sevkiyatlar 16 Ocak'tan bu yana kilit ticaret rotası üzerinden tamamen durdu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yıl sonu sıfır otomobil kampanyaları: 2024 modeller için büyük fırsatlar başladı! İşte marka marka 2024 sıfır otomobil kampanyaları
Ağzımızın tadını kaçıracak haber! Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi…
MEVDUAT FAİZİ | Bankalar rakamları güncelledi... Mevduat faizine kasım ayarı! İşte 500 bin liranın 32 günlük getirisi...
EYT’yi kaçıranlar için yeni fırsat dönemi mi? Uzman isim kademeli emeklilik için tarih verdi…
Bitcoin'den rekor üstüne rekor! 100 bin dolar sınırına yaklaştı...