hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bloomberg: Rusya yaptırımlara yaptığı yatırımlarla cevap veriyor

    Bloomberg: Rusya yaptırımlara yaptığı yatırımlarla cevap veriyor
    expand

    Bloomberg, Rusya'nın, yerel üretime ve yeni tedarik yollarına yatırımı artırarak Ukrayna ile ilgili Batı yaptırımlarının üstesinden geldiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'da  sermaye harcamaları geçen yıl birçok ekonomistin Ukrayna ihtilafının patlak vermesinden kısa bir süre sonra yüzde 20'ye kadar düşmesini beklerken yüzde 6 arttı.

    Bloomberg'in istatistiklere ve analistlere dayandırdığı habere göre, Rusya Merkez Bankası yakın tarihli bir raporda, çoğu Rus işletmesinin 2022'de yatırımlarını artırdığını veya bir önceki yılla aynı seviyede tuttuğunu bildirdi. Sonuç olarak, çıktı yalnızca yüzde 2 oranında küçüldü, ancak bu, ekonomistlerin en son yaptırımlar ilk kez uygulamaya konduğunda tahmin ettiğinden çok daha düşük oldu.

    Kısıtlamalar, Rusya'nın birçok ithalattan mahrum kalmasına neden oldu ve Rus şirketleri ya şu anda mevcut olmayan yabancı ekipman ve yazılımları değiştirmek için harcamalarını artırmak ya da alternatif pazarlardan tedarik sağlamak için yeni yollar oluşturmaya yatırım yapmak zorunda kaldı.

    Federal İstatistik Servisi'ne (Rosstat) göre, Rusya ekonomisinin 'sermaye yoğun' sektörlerinin beşte dördü ulaşım, madencilik, emlak ve bilim ve teknoloji dahil olmak üzere yatırım harcamalarını artırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oxford Economics'ten Tatiana Orlova, Bloomberg'e "Bu eğilim, önümüzdeki yıllarda sabit yatırımı desteklemeli " dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow