hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakır 9 bin dolar eşiğinin altına geriledi

    Bakır 9 bin dolar eşiğinin altına geriledi
    expand

    Endüstriyel metal fiyatları, artan küresel stoklar, zayıf Çin tüketimi ve fonların kar alımı nedeniyle Mayıs ayı ortasındaki rekor seviyelerinden yaklaşık beşte bir oranında düşüş yaşadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'in büyüme beklentilerine dair kötümserlik, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Üçüncü Plenum toplantısının ardından daha da arttı. Komünist Parti yetkililerinin önemli bir toplantısı, metal talebini destekleyecek türde teşvikler sağlamadı. Çin Merkez Bankası’nın Perşembe günü faiz oranını düşürmesine rağmen, bu durum bakır fiyatlarını desteklemeye yetmedi.

    BAKIR FİYATLARI

    Jinrui Futures Co. analisti Gong Ming, "Küresel büyümeye ilişkin endişeler devam ediyor ve bu durum bakırın düşmesine neden olabilir" dedi. Ming, ayrıca Çin'deki olası üretim kesintilerine atıfta bulunarak, arz risklerinin ortaya çıkmasıyla birlikte fiyatların 8.900 dolar civarında destek görebileceğini söyledi. Bakır, önceki yüzde 2,2'lik kaybın ardından Londra Metal Borsası'nda (LME) yerel saatle sabah 7:50'de yüzde 1,5 düşerek ton başına 8.962,50 dolara geriledi.

    DİĞER METALLERDEKİ DURUM

    Çinko yüzde 1,1, alüminyum ise yüzde 0,5 değer kaybetti. Singapur'da demir cevheri ise yüzde 1,5 düşüşle 99,40 dolara geriledi ve arzın güçlü kalacağına dair işaretler üzerine kayıplar arttı.

    Bu düşüşler, küresel ekonomik büyümeye ilişkin belirsizliklerin ve arz-talep dengesizliklerinin endüstriyel metal piyasalarında yarattığı baskıları yansıtıyor. Çin'in ekonomik teşvikler konusunda beklenen adımları atmaması ve küresel büyümeye dair endişeler, metal fiyatlarını aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow