Bakan Şimşek duyurdu! 1,5 milyon küçük işletme için enflasyon düzeltmesi muafiyeti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gündemdeki ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasının talepleri doğrultusunda enflasyon muhasebesi uygulamasında küçük işletmelere kolaylık sağlamak amacıyla yeni düzenlemeler devreye alacaklarını belirtti. Şimşek, "Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz" dedi.
Türkiye'de enflasyon muhasebesi en son 2004 hesap döneminde uygulanmış, 2021 hesap dönemi sonuna kadar ise yeni bir düzeltme yapılmamıştı. Ancak, 2021 yılı sonunda enflasyon düzeltmesi şartları oluşmuştu. Meslek mensuplarından ve sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler üzerine konu TBMM'ye taşındı.
Bakan Şimşek, TÜRMOB ve diğer meslek kuruluşlarının taleplerini dikkate alarak, 2023 yıl sonuna kadar enflasyon düzeltmesinin uygulanmasının ertelendiğini ve yapılan istişareler sonucunda gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti. 2023 sonunda herhangi bir vergi ödenmeden bilançoların düzeltildiğine de dikkat çeken Şimşek, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmış beyannamelerin verilme süresinin önce 27 Ağustos’a, ardından 6 Eylül’e kadar uzatıldığını hatırlattı.
Meslek kuruluşlarının, düşük cirolu ve henüz faaliyete geçmemiş işletmelerin enflasyon düzeltmesi nedeniyle vergilendirme zorlukları yaşayabileceğini ifade ettiğini belirten Şimşek, küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmeleri için yeni kararlar aldıklarını açıkladı.
Şimşek, "TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz. 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek kalmayacak" dedi.
Hazırlanan tebliğ taslağının Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini belirten Şimşek, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarında brüt satışları 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini vereceklerini, bu durumdaki mükelleflerin dönem sonu bilançolarını eklemeyeceklerini bildirdi.
Daha önce beyanname vermiş olan mükelleflerin düzeltme beyannamesi vermeleri gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Düzeltme beyannamelerini 6 Eylül 2024'e kadar yapan mükellefler ceza veya faiz ödemeyecek" dedi.
Yatırım yapan mükellefler için yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Şimşek, enflasyon düzeltmesinin yatırım finansman giderlerinin maliyetlere eklenmesi nedeniyle vergi yükü oluşturduğunu belirtti. Bu sorunu çözmek için yatırım döneminde enflasyon düzeltmesine tabi tutulan karların vergilendirilmemesi ve işletme döneminde beş yıl içinde dikkate alınabilmesi yönünde bir model üzerinde çalışıldığını söyledi. Şimşek, bu konuda yasal düzenleme gerektiğini ve Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte bu konuyu yasamanın gündemine getirmeyi planladıklarını ekledi.
Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle mali tabloların gerçek durumu yansıtabilmesi için yapılır. Aktif hesapları güçlü mükellefler enflasyon düzeltmesinden olumlu etkilenirken, borçları fazla olanlar olumsuz etkilenebilir. Bakanlık, sermayeden ziyade yabancı finansman kaynakları kullanan mükelleflerin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılmasını hedefliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Borsa İstanbul'da toparlanmanın ayak sesleri!
ASGARİ ÜCRET 2025 | Asgari ücret kaç para olacak? İşte siyaset kulislerinde konuşulan zam oranı...
A101 16-22 Kasım 2024 Aktüel Ürünler Kataloğunda Neler İndirimde?
Hacizli araç satışında sistem değişti! Peki süreç nasıl işleyecek, satışlar piyasa fiyatlarının altında mı gerçekleşecek?
Yatırımcısı yakından takip ediyor! Altın neden düşüyor? İşte sebebi...