hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Kirişci'den çiğ süt desteği açıklaması: 14 Ekim'den itibaren...

    Bakan Kirişciden çiğ süt desteği açıklaması: 14 Ekimden itibaren...
    expand

    Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "Çiğ süt destek primi 2,5 kat arttırıldı. Ekim, Kasım, Aralık'ta litre başı 50 kuruş ödenecek. Çiğ süt destekleme primi ile birlikte üreticinin eline 9 TL geçecek. 14 Ekim'den itibaren çiğ süt fiyatı üreticinin eline 8,5 TL geçecek şekilde belirlendi." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çiğ süt fiyatına ilişkin, "Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; (yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip) çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirlemiştir. Bakanlığımızca 15 Mayıs-30 Eylül döneminde olduğu gibi süt üreticilerinin ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 katına çıkararak 50 kuruşa yükseltilmiştir. Böylece üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 TL geçecektir. Hayırlı, uğurlu olsun. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, 'sen üret yeter' diyoruz. Biz üreticimizin yanında olmaya, çiftçimizi var gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

    Kirişci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde yürütülen 'Tarım- Gıda Değer Zinciri Bağlamında Küçük Ölçekli Çiftçilerin Risk Yönetimine Yönelik Seçeneklerinin Geliştirilmesi' çalışmasının lansmanına katıldı. Lansmanda Bakan Kirişci'nin yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gute da yer aldı. Bakan Kirişci, "Bu ülkede uzun yıllar tarıma hep ikinci evlat muamelesi yaptık. Babamızın, ailemizin çiftçi olması ile iftihar etmek yerine biraz moralimiz bozuk, biraz sosyal statü bakımından kendimizi geri gördük. Bugün tüm dünya başka bir şeyi konuşmuyor, tarımı ve gıdayı konuşuyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna meselesinde ortaya koyduğumuz doğru politika ile 'Bunların her ikisi de bizim dost ve komşu ülkemizdir, birini diğerine tercih edemeyiz' diye bir duruş sergiledik. İlk işimiz de hemen tahıl koridorunun devreye girmesi oldu. Bugün itibarıyla 7 milyon tona yaklaşmış hububatın bu koridordan geçişi sağlandı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HİSARCIKLIOĞLU: DEPO KAPASİTESİ 9 MİLYON TONA ULAŞTI

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise tarımsal hasılada Türkiye'nin konumuna ilişkin, "Sayın bakanımızın liderliğinde, el birliğiyle tarım ve hayvancılıkta, ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkaracağımıza inanıyoruz. Önce pandemi sonrasında Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bu sektörlerin, stratejik alanlar haline geldiğini görüyoruz. Ülkemizin de güçlü bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Tarımsal hasılada Avrupa'da ilk sıradayız, dünyadaysa 10'uncuyuz. Buradan elde ettiğimiz 25 milyar dolar ihracat sayesinde, net döviz geliri kazanmakta ve dış ticaret fazlası vermekteyiz. Sektörümüzü, zamanın ruhuna ve günün şartlarına uygun şekilde nasıl dönüştüreceğimizi planlamalıyız. Zira tarım ve hayvancılıkta potansiyelimizin gerisinde kaldığımızın da farkındayız. Son dönemde bu piyasayı geliştiren, önemli adımlar da attık. Önce lisanslı depo sisteminin hayata geçmesini sağladık. Ülke genelinde lisanslı depo sayısı 300’e, depo kapasitesi 9 milyon tona ulaştı" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow