hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Bayraktar'dan Suriye ve Lübnan açıklaması! 'İlk etapta Türkiye’den...'

    Bakan Bayraktardan Suriye ve Lübnan açıklaması İlk etapta Türkiye’den...
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kurulan teknik ekip, Şam’da Suriye’nin enerji altyapısına ilişkin çalışmalarını sürdürürken, Bakan Bayraktar konuya dair ilk değerlendirmesini yaptı. Bakan Bayraktar, savaş öncesi 8 bin 500 megavat olan Suriye’nin elektrik kurulu gücünün, çatışmalar nedeniyle 5 bin megavatlık kayıp yaşadığını belirterek, “Halkın büyük bir kısmı elektrik ihtiyaçlarını jeneratörlerle karşılıyor.” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayraktar, iletişim şebekesinin durumuna göre gerek Suriye’nin gerekse Lübnan’ın elektrik ihtiyacını ilk etapta Türkiye’den karşılayabileceklerini kaydederken enerji krizi yaşayan İran ile ilgili de önemli bir değerlendirme yaptı.

    İran ile yapılan doğal gaz sözleşmesindeki rakamın yüzde 60’ı, 50’si düzeyinde bir akış olduğunu anlatan Bayraktar, “Türkiye’de kış için herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Bu anlamda gerekli tedbirlerimizi almış durumdayız. Ama bu kriz maalesef derinleşerek devam ediyor.” diye konuştu.

    YILIN SON EKK’SI

    Bakan Bayraktar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) Şanlıurfa’da düzenlenen yılın son toplantısına katıldı. Toplantının ardından gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bayraktar, şu anda evlerde kullanılan elektriğin tamamının rüzgâr ve güneşten karşılandığını söyledi. Bayraktar, yenilenebilir enerjide kurulu gücü 11 yılda 120 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini anlatarak bu alanda izin süreçlerini kısaltacak çalışmanın olgunlaştığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜKETİMİN YÜZDE 17’Sİ 

    Madenlerde de izin süreçlerini kısaltmayı hedeflediklerini bildiren Bayraktar, belli tüketim seviyelerinin üzerinde tüketimi olan abonelerin enerjinin gerçek maliyetini karşılamasıyla ilgili düzenlemeden bahsetti. Bayraktar, elektrik abonelerinin yüzde 3’ünün bu düzenlemeden etkilendiğini vurgulayarak “Tüketimin yüzde 17’sini etkileyecek bir düzenleme.” dedi.

    YENİDEN YAPILANDIRMA 

    GAP bölgesinde bulunan Şırnak Gabar’da günlük üretimin 70 bin varilin üzerine çıktığını ifade eden Bayraktar, “Ekonomimize direkt olarak yaklaşık 2 milyar dolarlık katkısı olan bir büyüklükten bahsediyoruz. TPAO ve diğer enerji KİT’leri özelinde kurumsal yapılandırmayla alakalı bir düzenlemeyi de 2025 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

    ÇOK CİDDİ ELEKTRİK İHTİYACI

    Bayraktar, Suriye’de teknik çalışmalar yapmak üzere bir bakanlık heyetinin Şam’da incelemelerine devam ettiğini bildirerek şunları söyledi: Suriye’de şu anda elektrik ve enerji hizmetlerini Türkiye üzerinden sağladığımız yerler var. Özellikle harekât bölgeleri, İdlib, Afrin ve diğer bölgeler. Ama bunun ötesinde özellikle Halep ve daha güneyi ile ilgili ilk tespitlerimiz şöyle: 8 bin 500 megavatlık savaş öncesi kurula güce sahip Suriye, bunun yaklaşık 5 bin megavatını kaybetmiş durumda. Şu anda 3 bin 500 megavatlık bir kurulu gücü var. İnsanların büyük bir çoğunluğu jeneratörlerle elektrik ihtiyaçlarını karşılıyorlar, dolayısıyla çok ciddi bir elektrik ihtiyacı var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ŞARTLARI İYİLEŞTİRECEK

    Gerek Suriye’nin gerekse Lübnan’ın ihtiyaç duyduğu elektriği iletim şebekesinin durumuna göre Türkiye’den ihraç edebileceklerini belirten Bakan Bayraktar, “Suriyeli insanların bir kısmı oradaki şartlar iyileştiğinde dönmeyi hedefliyorlar, dolayısıyla bizim oradaki çalışmalarımızın böyle bir yansıması da olacak.” dedi.

    PETROL ÇALIŞMASI

    Bayraktar, Suriye’nin kendi kaynaklarını ekonomiye kazandırmak istediklerini, bu nedenle Şam’da temaslarda bulunan heyette petrol ve doğal gaz alanında da temsilcilerin bulunduğunu ifade ederek “2011 öncesinde 350 bin varillere ulaşan günlük petrol üretimi olan Suriye’de bugün neler yapabilir? Onunla ilgili ilk çalışmaları yapacaklar.” diye konuştu.

    TAM OLARAK YERİNE GETİREMİYOR

    İran’da yaşanan enerji krizine de değinen Bayraktar, şöyle devam etti: İran, şu an itibarıyla mevcuttaki yükümlülüğünü tam olarak yerine getiremiyor. Doğal gaz sözleşmemizdeki rakamın yaklaşık yüzde 60’ı, yüzde 50’si civarında bir akış var. “Türkiye’de kış için herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Bu anlamda gerekli tedbirlerimizi almış durumdayız. Ama söz konusu kriz maalesef derinleşerek devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow