hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupalı dev bankadan piyasalara parasal sıkılaştırma uyarısı

    Avrupalı dev bankadan piyasalara parasal sıkılaştırma uyarısı
    expand

    BNP Paribas'ya göre, büyük merkez bankalarının bilançolarını daraltması, yakında piyasalardan büyük bir likidite çekilmesine neden olacak. Banka bunun, riskli varlıkları vururken tahvil getirilerini ve doları yükselteceğini savunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BNP Paribas SA stratejistleri, küresel likiditedeki yüzde 10'luk bir daralmanın, hisse senetlerinde yüzde 4'lük bir düşüşe, doların en az yüzde 2'lik değer kazanmasına ve Hazine 10 yıllık getirilerinde 10 baz puanın üzerinde bir ilk sıçramaya karşılık geleceğini söyledi.

    Faiz artırımının yanı sıra, Fed yaklaşık bir yıldır niceliksel sıkılaştırma yapıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) varlık alımlarından elde ettiği gelirin tamamını birkaç ay önce yeniden yatırıma yatırmayı bıraktı.

    Ancak, Washington borç limitini askıya almadan önce Hazine'nin nakit tamponunu kısmak zorunda kalması gerçeği de dahil olmak üzere bir dizi faktör, tipik likidite akışını engelledi.

    Bankanın stratejistleri, artık her şeyin değiştiğini söyledi.

    BNP'nin küresel makro strateji başkanı Sam Lynton-Brown ve meslektaşları, bu tür daralmaların varlıkları gecikmeli olarak etkilediğini, zaman içinde oluşan likidite kaybının acısını - tarihsel olarak piyasalarda tam olarak işlemesinin yaklaşık 10 hafta sürdüğünü yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Likiditenin Eylül ayı sonuna kadar yüzde 9 ve yılı tamamlarken yüzde 11'e kadar düşmesini öngörüyorlar. Onlara göre daha uç bir durumda, küresel likiditede yüzde 16'ya varan bir daralma olması muhtemel.

    Lynton-Brown, "Küresel likidite, çeşitli varlıkların önemli bir itici gücüdür. Dolayısıyla finansal ve parasal koşulları da etkiler. Artan küresel likidite, muhtemelen bu döngüdeki oran artışlarının ekonomi üzerinde genel olarak tahmin edilenden daha küçük bir etkiye sahip olmasının temel nedenlerinden biri." dedi.

    Ancak BNP ekibi "rüzgar dönmek üzere" dedi. "Likiditedeki bir daralmanın varlıklar üzerinde büyük bir etkisi olabilir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow